Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, adalet sisteminin etkin, tarafsız ve bağımsız olması için yapılan çalışmalara vurgu yaptı. Erdoğan, "Adaletin kapısını sonuna kadar açmak amacıyla göreve başladığınız bu günde sizlerle olmaktan memnuniyet duyuyorum. Yeni adli yılın ülkemiz, milletimiz ve yargı mensuplarımız için hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden 206 yargı mensubunu rahmetle anan Cumhurbaşkanı, Yargıtay'daki yeni görev değişikliklerine de değinerek, "Yargıtay Başkanı olarak seçilen Ömer Kerkez'i tebrik ediyorum, görevi devreden Mehmet Akarca'ya teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Seçim sürecinin geride kalmasının yargının etkin işleyişi için önem taşıdığını belirten Erdoğan, yargı organlarının milletin adalet arayışına daha hızlı cevap verebilmesi için gerekli adımların atılacağını söyledi.

"Adalet mülkün temelidir" ilkesine vurgu yapan Erdoğan, adaletin devletin ve toplumun temel direği olduğunu, bu kavramın hukuk ve kanunla birlikte ele alınması gerektiğini ifade etti. Erdoğan, "Toplumda huzuru sağlamanın yolu adaletten geçer" dedi.

Cumhurbaşkanı, 22 yılda adalet sistemi üzerinde yapılan reformlar ve yatırımlardan bahsederek, adaletin garantisinin vicdanlarda olduğunu vurguladı. Ayrıca, iki yeni uygulamanın hayata geçirileceğini belirten Erdoğan, hukuk mesleklerine giriş sınavı ile hakim ve savcı yardımcılığı uygulamasının bu yıl başlayacağını duyurdu.

2024-2028 Türkiye Yargı Reformu belgesinin yakın zamanda kamuoyuyla paylaşılacağını açıklayan Erdoğan, bu belgenin insan hakları ve adalet odaklı olacağını söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin yeni bir sivil anayasaya ihtiyaç duyduğunu belirterek, bu sürecin ortak akılla yürütülmesi gerektiğini ifade etti.

Son olarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan, nefret ve kavga siyasetinin demokrasimize zarar verdiğini vurgulayarak, "Millete hakaret edenleri kahramanlaştıranları millet asla affetmez" dedi.

Kaynak: Haber Merkezi