Havaların soğumasıyla birlikte soğuk algınlığı şikâyetleri nedeniyle acil servislerde yaşanan yoğunluk dikkat çekerken, Bursa Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Suna Ereybar Atmaca, vatandaşlara acil servise hangi durumlarda başvurmaları gerektiği konusunda önemli tavsiyelerde bulundu.
Kronik Hastalık Takibi Acil Servisleri Yoğunlaştırıyor
Acil servislerdeki yoğunluğun nedenlerinden biri olarak, kronik hastalıkların düzenli takibinin aile hekimlikleri yerine acil servislere yönlendirilmesi gösteriliyor. Doç. Dr. Atmaca, "Birinci basamak sağlık hizmetlerinin yeterince kullanılmaması ve hastane randevularına gereken özenin gösterilmemesi acil servis başvurularını artırıyor. Ayrıca kronik hastalıkların takipsiz kalması, bu tür hastalıkların acil servise taşınmasına yol açarak yoğunluğu artırıyor." dedi.
Hafif Şikâyetlerde Evde Dinlenme ve Aile Hekimi Tavsiyesi
Mevsimsel geçişlerde grip ve nezle vakalarının acil servise başvuruları artırdığını belirten Atmaca, bu tür durumlarda evde dinlenmenin ve destekleyici tedavi yöntemlerinin yeterli olabileceğini ifade etti. "Hafif semptomlarla karşılaşan hastalar, aile hekimlerinden destek alarak bu süreci daha kolay atlatabilir." dedi.
Hangi Durumlarda Acil Servise Gidilmeli?
Acil servise başvurulması gereken durumları sıralayan Atmaca, "Hayati tehlike arz eden bilinç bulanıklığı, göğüs ağrısı, felç belirtileri olan kolda ya da bacakta tutmama ve konuşma güçlüğü, yaralanmalar, zehirlenmeler ve yanıklar gibi ani ve ciddi durumlarda mutlaka acil servise başvurulması gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Uzmanlar, acil servislerin gerçek anlamda acil müdahale gerektiren durumlar için kullanılması gerektiğini hatırlatarak, hafif seyreden hastalıkların birinci basamak sağlık hizmetleriyle çözülebileceğine dikkat çekiyor.