Habertürk TV Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Akif Ersoy'un canlı yayındaki sorularını yanıtlayan Sağlık Bakanı, maymun çiçeği virüsünün Covid-19 gibi olmadığını, RNA değil DNA virüsü olduğunu vurguladı ve bu durumun virüsün farklı bir tür olduğunu gösterdiğini belirtti.

Bilim insanlarının bu virüsün agresif bir seyir izlemeyeceğini düşündüğünü ifade eden Memişoğlu, 2022-2023 yıllarında bu hastalık için acil durum ilan edildiğini, Türkiye'de birkaç vaka görüldüğünü, ancak 2024'te vaka görülmediğini söyledi.

'Yayılıp Yayılmayacağı Belirsiz'

Prof. Dr. Memişoğlu, hastalıkla ilgili bir Bilim Kurulu oluşturulduğunu ve alınacak önlemlerin konuşulduğunu belirtti. "Eğer virüs ülkemize gelirse nasıl bir önlem alacağız? Gelmeden önce ne yapmalıyız? Gelirse ne yapacağız? Bu konularla ilgili tüm planlarımızı ve hazırlıklarımızı yaptık. Bu Bilim Kurulu, hastalıkla mücadelenin rehberini oluşturdu. Dünya Sağlık Örgütü de hazırlıklı olunması gerektiğini belirtiyor, ancak yayılıp yayılmayacağı konusunda bir netlik yok çünkü genellikle Afrika'da lokalize kalıyor," dedi.

'1980'e Kadar Çiçek Aşısı Olmayan Yoktu'

Memişoğlu, 1980'e kadar Türkiye'de çiçek aşısı olmayan kimsenin olmadığını hatırlatarak, her türlü önlemin alındığını belirtti. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu'nun rehberinde hastalığın nasıl seyredeceği, nasıl mücadele edileceği gibi tüm ayrıntıların belirlendiğini ve bu rehberin bakanlığın web sayfasında yayımlandığını ekledi.

Editör: Murat Tanrıkulu