CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından yanıtlanmasını istediği 9 maddelik soru önergesini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sundu.
Tanrıkulu, "Yerel seçim öncesi Bismil'de yeni bir mahalle neden kurulur?" sorusunu sordu.
Kayyım ile yönetilen Bismil Belediyesi, 7 Kasım 2023 tarihinde, resmi evraklara “73” sayı numarası ile giren bir karar aldı. Karara göre Aralık Mahallesi’nin Kooperatif bölgesinde Kooperatif Mahallesi adı ile yeni bir mahallenin kurulduğu bilgisi yer aldı. Bismil Belediyesi, kararın belediye meclisi adına alındığını öne sürdü.
Karar, Diyarbakır Valiliği’nin 1 Aralık 2023 tarih ve 87314 sayılı oluru ile resmileşti. Kooperatif Bölgesi, Aralık Mahallesinden ayrılarak yeni bir mahalle oldu.
Aralık Mahallesi Muhtarı Yusuf Başkan kararı mahkemeye taşıyacağını açıkladı. Başkan, yürütmenin durdurulması talebiyle Diyarbakır 3. İdare Mahkemesi’ne başvurdu.
Tanrıkulu Kooperatif Mahallesi kararını TBMM’ye taşıdı
CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır’da ciddi tartışmalara neden olan bu konuyu TBMM gündemine taşıdı. Tanrıkulu, soru önergesinde, "Bismil Belediyesi kayyumunun ‘Türkmen Mahallesi’ olarak bilinen Aralık Mahallesi ile ilgili tartışma yaratan bir karar aldığı, resmi evraklara “73” sayı numarası ile giren kararda, Aralık Mahallesi’nin Kooperatif Bölgesinde Kooperatif Mahallesi adı ile yeni bir mahallenin kurulduğu haberleri basına yansımıştır" dedi.
Yeni bir mahallenin kurulmasının gerekçesi nedir? Diye soran Tanrıkulu, İçişleri Bakanı Ali Yelikaya’nın yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:
"1. Bismil Belediyesi kayyumunun ‘Türkmen Mahallesi’ olarak bilinen Aralık Mahallesi ile ilgili tartışma yaratan bir karar aldığı, resmi evraklara “73” sayı numarası ile giren kararda, Aralık Mahallesi’nin Kooperatif Bölgesinde Kooperatif Mahallesi adı ile yeni bir mahallenin kurulduğu iddiası doğru mudur?
2. Anılan iddia doğru ise, ‘Türkmen Mahallesi’ olarak bilinen Aralık Mahallesinin Kooperatif Bölgesinde Kooperatif Mahallesi adı ile yeni bir mahallenin kurulmasının gerekçesi ve izahı nedir?
3. Yaklaşan yerel seçimler öncesi bir mahallenin adeta ikiye bölünmesi hangi gerekçelerle gerçekleştirilmiştir?
4. Kayyım yönetimindeki belediye bir mahalleyi bölüp ayırırken vatandaşların görüşleri ve talepleri değerlendirilmiş midir?
5. Üç kişilik belediye meclisi adına alınan karar ile bu tür uygulamalar yapılması hususunda Bakanlığınızca kamuoyuna açıklama yapılacak mıdır?
6. Yerel seçimlerde vatandaşların tercihleri ile seçilip göreve başlayan yönetici ve meclis üyelerinin devreye koymadığı uygulamaların atanan kayyımlarca gerçekleştirilmesi irade gaspı değil midir?
7. Kayyım yönetiminde olan belediyelere bağlı yerleşim birimlerinde yaşayan vatandaşlarımızın son 1 yılda kayyım uygulamaları ile ilgili olarak yetkili mercilere yapmış oldukları toplam şikayet sayısı kaçtır?
8. Kayyım yönetiminde olan belediyelere bağlı yerleşim birimlerinde, kayyım göreve geldiği tarihten bugüne kadar yapılan isim değişikliği, mahalle bölünmesi vb. uygulamalarının toplam sayısı kaçtır? Hangi isim değişiklikleri yapılmıştır?
9. Yapılan şikayetlere yönelik ne tür işlemler yapılmıştır?"