Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde bitmeyen ve ağır ilerleyen yol çalışmaları tepkilere neden olurken bu kez de Bismil köprüsünde başlatılan çalışma nedeniyle yolun bir kısmında ulaşım tek şerit üzerinden sağlanıyor.

Bismil köprüsünün bir kısmında çalışma yapılırken diğer kısmında ise yol 2’ye bölünmüş durumda. Bismil ilçesinin Batman yolu üzerindeki girişi (otogar tarafı) ile Bismil Diyarbakır yolu Bismil Devlet Hastanesi ve Köseli çıkışına yoğun bir trafik var.

Bu yolun alternatifi neden yok?

Bi̇smi̇l Köprüsünde Çalişma 2

Diyarbakır-Bismil-Batman (D370) Karayolu, uluslararası bir yol ve bu yoldan çoğu tır olmak üzere günde on binlerce araç geçiyor. Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Siirt, Bitlis, Van gibi illeri birbirine bağlayan bu yolda Bismil ilçesindeki geçişte sadece bir köprü var. Ne bu yolun ne de bu köprünün hiçbir alternatifi yok.

Vatandaşlar, “bu yolda her çalışma olduğunda böyle mi olacak? Bismil köprüsü yarın öbür gün bir zarar görürse Diyarbakır-Bismil-Batman arasında ulaşım nasıl sağlanacak? Bismil’de vatandaşlar hastaneye nasıl gidecek, ambulans ve zırhlı araçlar nasıl geçecek. Onlarca ili birbirine bağlayan bir yolun, bir köprünün alternatifi nasıl olmaz?” diyor.

 

Editörün yorumu: Çözüm çevreyolu

Bi̇smi̇l Köprüsünde Çalişma 3

Diyarbakır-Bismil-Batman (D370) Karayolu, her gün on binlerce aracın geçtiği bir yol ve bu yolun bir alternatifi yok. Bölgede ulaşımı rahatlatacak alternatif bir yola ihtiyaç var ve bu da ancak çevreyolunun yapılması ile mümkün olur. Diyarbakır-Bismil-Batman arasında Diyarbakır, Bismil, Silvan ve Batman güzergahlarını birleştirecek bir çevreyoluna ihtiyaç var.

Bi̇smi̇l Köprüsünde Çalişma 4

Eski Diyarbakır-Bismil-Silvan yolu bunun için çok uygun. Bu yol genişletilir ise trafiğe ciddi anlamda katkı sağlayarak bölgenin gelişmesinde önemli rol oynayabilir.

Diyarbakır merkez, Bismil, Silvan, Batman ve bölge illerini birbirine bağlayacak çevreyolu eski Diyarbakır-Bismil yolu olabilir.

Muhabir: (Kamuran Turgay)