Ahmetli köyü Çelik (Mezra Çelka) mezrasında ikamet eden H Şemşettin Yüksel, yaptığı açıklamada, Bismil Tepe tarafı Köylerinde bulunan ve DSİ tarafında yapılan sulama kanalları kırık, harabe ve bakımsız olmasından dolayı kanalın yanında tarlası bulunan çiftçiler tarlalarının kanaldan sulamaması yüzünden perişan durumdadır. Sulama kanalına uzun yıllardan beri hiçbir tamirat ve bakım yapılmadığı için beton kanallar toprak kanal haline gelmiştir. Kanalın yan tarafları yıkılmıştır. Kanallar yaklaşık 20 yıl önce yapıldı, hala su bırakılmadı. Her yıl yetkililer su bırakacağız, denilmesine rağmen sonuç yok. Bu çürük kanalları yapan firma ve görevi ihmal eden DSi personellere gerekli işlemlerin yapılmasını istiyoruz. Bu bir milli servettir. Diye konuştu.
Arapkent köyü muhtarı C Kutluay, Buğdaylarımız kuruldu, en azında Savur (Caferi) çayına ana kanalda su bırakabilirlerdi. Ama bırakmıyorlar. Dedi.
İLGİLİ MERCİLERE SÖYLÜYORUZ AMA SONUÇ YOK
Şemsettin Yüksel, Çok eski yapılan ve bir türlü su bırakılmayan kanalları neden erken yaptınız. Neden çürük, neden etrafı çöküyor. Kanalın beton kısmının harabe olmasından dolayı da su toprak kanalda yavaş ilerlemekte ve bu nedenle kanalın hemen bitişindeki tarım arazileri kanaldan su çekmektedir. Bu kanalda çökme geçen seneden beri var. Yetkililer gelip bakıyor, ama bir şey yapmıyorlar. Dedi.
DSİ Genel Müdürü 2019 yılında AA’ya Diyarbakır'da Kralkızı ve Dicle barajlarındaki suyu Kayapınar, Ergani, Çınar ve Bismil ilçelerine taşıyacak 218 kilometrelik cazibe ana kanalının ise 217 kilometresinin yapıldığını belirtmişti, inşaatın fiziki gerçekleşme oranının yüzde 99 olduğunu bildirmişti. Yıl 2025 % 99 NEREDE?
Projenin büyüklüğü nedeniyle sulama tesisleri, isale kanalı, cazibe ve pompaj sulamaları, kısımlara ayrıldı. Dicle Barajı'ndan sulama suyunu iletecek isale kanalı, cazibe sulamasının birinci kısmı ile P2 ve P5 sağ pompaj sulamaları tamamlanmıştı.