BM'nin resmi web sitesinde yer alan açıklamada, BM'nin barınma hakkı konusunda bağımsız araştırmacısı Balakrishnan Rajagopal, Ocak 2024'e kadar Gazze'deki evlerin yüzde 60 ila 70'inin yıkıldığını, kuzeyde bu oranın yüzde 82'ye ulaştığını belirtti. Rajagopal, kuzey Gazze'deki yıkım oranının neredeyse yüzde 100'e yaklaştığını ve durumun her geçen gün daha da kötüleştiğini vurguladı.
Rajagopal, İsrail'in saldırılarının devam etmesi durumunda Gazze'nin yeniden inşasının 80 yıl sürebileceğini ifade ederek, "Yeraltı sularının ve toprağın kirlenmesi, önlenmesi zor bir felaket boyutuna ulaştı" dedi. 7 Ekim 2023'ten itibaren Gazze'nin "benzeri görülmemiş bir yıkıma" maruz kaldığını hatırlatan Rajagopal, yeniden inşanın ancak işgalin sona ermesiyle mümkün olabileceğini belirtti.
Rajagopal, 2014'teki savaşın ardından Gazze'de her yıl sadece birkaç yüz evin inşa edilebildiğini ve bu durumun, İsrail'in inşaat malzemeleri üzerindeki "çift kullanımlı" bahanesiyle getirdiği kısıtlamalardan kaynaklandığını söyledi. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın raporuna göre, Gazze'de 39 milyon tondan fazla enkaz bulunuyor ve bu molozlar arasında patlamamış mühimmat, zehirli atıklar ve asbest gibi tehlikeli maddeler yer alıyor.