Satıcıyı İkna Edip Aracı Aldı
Olay, 2015 yılında İstanbul’da meydana geldi. Aracını satmak isteyen bir kişi, internet üzerinden verdiği ilanla bir alıcıyla anlaştı. Taraflar, aracın 140 bin liralık bedeli karşılığında noterde buluştu. Alıcı, ödemeyi banka üzerinden gerçekleştireceğini belirterek satıcıdan hesap bilgilerini aldı ve parayı gönderdiğini söyledi. Ancak satıcının hesabına herhangi bir ödeme geçmedi.
Bunun üzerine alıcı, "Para banka havuzunda, hesabınıza kısa sürede yansır" diyerek satıcıyı ikna etti. Güvenen satıcı, noterde satış işlemini tamamladı. Alıcı ise satıcıyı evine bırakıp, paranın birazdan yatacağını söyledi.
Aracı Devralıp Başkasına Devretti
Satıcı, ödeme gerçekleşmeyince şikâyetçi oldu. Soruşturma sonucunda, aracı bedelsiz olarak üzerine geçiren kişinin, kısa süre sonra aracı başka birine sattığı tespit edildi. Sanık hakkında "nitelikli dolandırıcılık" suçundan dava açıldı.
Yerel Mahkeme Beraat Verdi, İstinaf Kararı Bozdu
İlk derece mahkemesi, delil yetersizliği gerekçesiyle sanığın beraatine hükmetti. Ancak karara itiraz üzerine dosya İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 34. Ceza Dairesi’ne taşındı. İstinaf mahkemesi, sanığın dolandırıcılık kastıyla hareket ettiğine kanaat getirerek 1 yıl 6 ay hapis ve 4 bin TL adli para cezası verilmesine hükmetti.
Yargıtay Kararı: Suç Sabit
Sanığın karara yönelik temyiz başvurusunu inceleyen Yargıtay 11. Ceza Dairesi, istinafın kararında hukuka aykırılık bulunmadığını belirterek cezayı oy birliğiyle onadı. Kararda, satış sürecinde sanığın bilinçli bir şekilde aldatmaya yönelik davranış sergilediği ve mağdurun bu yolla zarara uğratıldığı ifade edildi.