İlk başlarda ikinci ürün olarak ekilmeye başlanan yağlık ayçiçeği, elde edilen yüksek verim ve devlet teşvikleriyle bu yıl birçok çiftçi tarafından birinci ürün olarak tercih edildi. Mehmet Aydın, Batmanlı çiftçilerin ayçiçeği ekimine artan ilgisinin sevindirici olduğunu vurgulayarak, 1.500 dönüm arazide ikinci ürün, 173 dönümde ise birinci ürün olarak ayçiçeği ekildiğini ifade etti.

Arıcılık ve Ayçiçeği Birlikte Yürütülecek

Aydın, arıcılık ve ayçiçeği ekimini bir arada uygulamayı hedeflediklerini, bu sayede her iki alanda da yüksek verim alınabileceğini belirtti. Bu doğrultuda ayçiçeği ekimi yapılan alanlarda arı kovanlarının bulundurulmasının, hem kaliteli bal üretimi hem de ayçiçeği verimini artıracağını söyledi.

Batmanda Yaglik Aycicegi Ekimi Yayginlasiyor 06305011

Yüzde 75 Hibeli Tohum Desteği

Aydın, Batman’da 2023 yılında deneme amaçlı ayçiçeği ekimine başladıklarını ve bu süreçte yüzde 75 hibeli tohum desteği sağladıklarını belirtti. "2022'de başlattığımız çalıştay sonrası, 2023 yılında ilk deneme ekimimizi yaptık. 50 dönümde 6 farklı çeşit denedik ve en verimli olan iki çeşidi bu sene çiftçilere dağıttık," dedi.

Bu Yıl 1.600 Dönüm Ayçiçeği Ekildi

Bu yıl Batman’da toplamda 1.600 dönümden fazla alanda ayçiçeği ekimi gerçekleştirildiğini belirten Aydın, özellikle ikinci ürün olarak yapılan ekimlerin başarılı sonuçlar verdiğini ifade etti. Ülkemizin yağ ihtiyacının yüzde 75-80'ini karşılayabildiğini, kalan kısmın ithalatla sağlandığını ve yerli üretimin artırılması gerektiğini vurguladı.

Çiftçilere Ayçiçeği Benimsetiliyor

Ayçiçeği ekiminin faydalarından bahseden Aydın, Batman'da bu ürünü çiftçilere benimsetmeyi hedeflediklerini belirtti. Ayçiçeği ekiminin artmasıyla arıcılığın da fayda göreceğini ve çiftçilerin devlet desteklerinden yararlanabileceğini ekledi. Geçen yıl ilk ürün olarak dönüm başına 300 kilogram verim alındığını ifade eden Aydın, ayçiçeği tarlalarında arıların bulunmasının hem kaliteli bal üretimi hem de yüksek verim sağladığını kaydetti.

Batmanda Yaglik Aycicegi Ekimi Yayginlasiyor 229C086E

Kaynak: İLKHA