Fıstık hasadının devam ettiği Batman'da, dolu yağışı ve hastalık nedeniyle verimde düşüş yaşandı. Bu durum, üreticilerin beklentilerini karşılamasa da hasat süreci sürüyor.

Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aydın, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, fıstığın Batman’ın önemli tarım ürünlerinden biri olduğunu vurguladı. Aydın, bu yıl rekoltenin 3 bin 500 ton civarında olmasını beklediklerini ve bunun şehre ciddi bir ekonomik girdi sağlayacağını belirtti.

"150 Bin Dönüm Fıstık Ekili Alan Var"

Batman'da toplam 1 milyon dönüm tarım arazisi bulunduğunu belirten Aydın, bu arazilerin 150 bin dönümünde fıstık ekili olduğunu söyledi. Aydın, fıstık tarımının Batman’da son 20 yılda başladığını, ancak Şanlıurfa ve Gaziantep gibi illerle rekabet edebilmek için hızlı adımlar attıklarını ifade etti. Fıstığın çiftçilere önemli bir kazanç sağladığını, bu nedenle yoğun ilgi gördüğünü ekledi.

Batmanda Fistikta 3 Bin Tonu Askin Rekolte Bekleniyor 0D96B65D

"Düz Arazileri Stratejik Ürünlere Ayırın"

Aydın, çiftçilerden verimli, düz tarım arazilerine fıstık ekmemelerini, bunun yerine eğimi yüzde 6’nın üzerinde olan arazilere yönelmelerini istedi. Bakanlık politikalarının da bu yönde olduğunu belirten Aydın, düz arazilerin buğday ve arpa gibi stratejik ürünler için kullanılmasının daha uygun olduğunu söyledi.

"Bu Yıl 3 Bin 500 Ton Fıstık Üretimi Bekleniyor"

Aydın, bu yıl Batman’da yaklaşık 3 bin 500 ton fıstık rekoltesi öngördüklerini ve bu üretimin 1 milyar TL civarında bir gelir getireceğini kaydetti. Fıstık hasadının başladığını belirterek, çiftçilere bereketli bir sezon diledi. Aydın ayrıca, dolu yağışından etkilenen bölgelerin sınırlı olduğunu ve zarar gören çiftçilere devletin destek sağladığını ifade etti.

Kaynak: İLKHA