Balpınar beldesinde düzenlenen ilk fide dikim programında konuşan Vali Canalp, Batman genelinde büyük ölçekli sera projelerinin hayata geçirileceğini duyurdu.

20 Bin Dönüm Arazi Sera Kent Olacak

Vali Canalp, son 22 yıl içinde kentte toplam 700 dönüm sera kurulduğunu, şimdi ise 1.100 dönümlük bir sera kent inşa ettiklerini belirtti. Batman Çayı boyunca uzanan 22 bin dönümlük alanın 2 bin dönümünün küçük sanayi siteleri için ayrıldığını söyleyen Canalp, kalan 20 bin dönümün ise sera kentlere tahsis edilmesinin planlandığını aktardı. Tarım ve Orman Bakanlığı'nda birinci sera kent projesinin onaylandığını ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nde süreçlerin sürdüğünü dile getirdi.

Batman'da 20 Bin Dönüm Araziye Dev Sera Kentler Kurulacak (3)

"Batmanlılar İş Aramayacak, İş Batmanlıları Arayacak"

Hiç kullanılmayan tarım arazilerini verimli hale getirerek sera kentlere dönüştüreceklerini vurgulayan Canalp, her 1.000 dönümlük sera kentin ortalama 2.500 ila 3.000 kişiye istihdam sağlayacağını ifade etti. "Bu rakamı 20 ile çarptığınızda ortaya çıkan tablo çok büyük bir istihdam potansiyeli sunuyor. Küçük sanayi siteleri, organize sanayi bölgeleri ve lojistik kentlerle birlikte hedefimiz 65 bin kişiye iş olanağı sunmak. Bu hesaba sera kentlerden doğacak istihdam da dahil değil," diyerek kentte işsizlik sorununu kökten çözmeyi hedeflediklerini belirtti.

Batman'da 20 Bin Dönüm Araziye Dev Sera Kentler Kurulacak (4)

İşsizlik Oranı Düşüşte

Canalp, istihdam politikalarının etkilerini şimdiden görmeye başladıklarını belirterek, "Batman’da işsizlik oranı yüzde 17,2’den yüzde 12,7’ye geriledi. Bu gelişmeler, attığımız istihdam odaklı adımların sonuç verdiğini gösteriyor. Ancak bu sadece bir başlangıç. Yeni yatırımlar hayata geçtikçe Batman’da işsizlikten söz edilmeyecek, refah artışı kentin her köşesine yayılacak," dedi.

Batman'da 20 Bin Dönüm Araziye Dev Sera Kentler Kurulacak (1)

Güneş Enerjisiyle Sürdürülebilir Tarım

Her sera kentin yanına güneş enerjisi santrali kurulacağını da açıklayan Vali Canalp, bu sayede hem sera kentlerin enerji ihtiyacının karşılanacağını hem de fazla enerjinin şebekeye aktarılacağını ifade etti. Canalp, “Hem büyük ölçekli sera kentler kuracağız hem de örtü altı tarımı desteklemeyi sürdüreceğiz,” diyerek sözlerini tamamladı.

Editör: Murat Tanrıkulu