Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığında düzenlenen toplantıda, il genelinde yürütülen 504 kamu yatırım projesi ve bu projeler için ayrılan 290 milyar liralık bütçe ele alındı.
Yatırımların durumu değerlendirilerek karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri görüşüldü.
Vali Zorluoğlu, Diyarbakır'ın yatırımlar bakımından nüfus büyüklüğü ve il sıralamasındaki yeriyle mütenasip bir proje sayısı ve tutarına sahip bir il olduğunu söyledi.
“FARKLI SEKTÖRLERE İLİŞKİN 504 PROJEMİZ VAR”
Başta Valilik olmak üzere projeleri bütün kurumların titizlikle takip ettiğini ifade eden Zorluoğlu, şöyle konuştu:
"Şu anda il genelinde farklı kurumlar ve farklı sektörlere ilişkin 504 projemiz var. Bu projelerin toplam tutarı yaklaşık 290 milyar liradır. Bu 504 projenin 2025 ödeneği yaklaşık 36 milyar lira tutarında. Şu ana kadar (bu yıl) bu ödenekten 2 milyar 498 milyon liralık bir harcama yapılmış durumda. 2025 yılı ödeneğinin 2025 yılı harcama oranı yüzde 6,96'dır."
Zorluoğlu, söz konusu 504 projeden 26'sının tamamlandığını, 245'inin devam ettiğini, 130'nun ihale aşamasında olduğunu, 103 projeye ise henüz başlanmadığını bildirdi.
"DİYARBAKIR'IN ÇILGIN PROJESİ"
Silvan Proje'sini "Diyarbakır'ın Çılgın Projesi" olarak nitelendirdiğini ifade eden Zorluoğlu, "Arkadaşlarla yaptığımız görüşmelerde yaklaşık 9 milyar dolar toplam maliyeti var bunun kamuya. Gerçekten çok büyük bir proje. Epey mesafe alındı. Şu anda eksik kalan ağırlıklı olarak iki tünel var, Babakaya ve Silvan tünelleri. Bu iki tünelin de yapımına başlandı diyebiliriz. Gövde inşallah 2027 yılı içerisinde su tutmaya başlayacak. Devletimizin stratejik önem verdiği projelerden biri olduğu için de büyük oranda bir ödenek sorunu yaşanmıyor." dedi.
SİLVAN SULAMA TÜNELİ'NİN KAZI ÇALIŞMASI: CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DA VİDEO KONFERANSLA TÖRENE KATILACAK
Yarın, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın katılımıyla düzenlenecek törenle Silvan Sulama Tüneli'nin kazı çalışmasının başlayacağını dile getiren Zorluoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da video konferansla törene katılacağını aktardı.
Zorluoğlu, projenin kente ve bölgeye katkısının tartışılmaz olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Sadece ekonomik anlamda değil sosyal ve demografik anlamda da farklı boyutlarıyla şehrimize katkı yapacak bir proje. O yüzden bir etki analizi çalışması yapıyoruz şu anda. Silvan Projesi'nin ilimize olası etkileri birçok farklı boyutuyla söz konusu ve bu çalışma daha yeni başladı. Yaklaşık 1,5 sene sürecek. Nihayetinde elimizde çok ciddi bir etki analizi raporu olacak. Bu rapor bir sürü veriyi de içerisinde barındıracak. Başta kamu kurumları olmak üzere diğer özel sektör yatırımcılarına da yön verecek."
VALİ ZORLUĞLU: “SOKAK HAYVANLARIYLA İLGİLİ ÇOK ÜZÜCÜ HADİSELER YAŞIYORUZ”
Toplantıda konuşan Vali Zorluoğlu, sokak hayvanlarının yaşlılar ve çocuklar için tehdit oluşturduğunu ama diğer yandan sokak hayvanlarının da bir can olduğunu ifade ederek, “Sokak hayvanlarıyla ilgili Türkiye’de her gün yeni bir vakayla karşı karşıya kalıyoruz. Çok üzücü hadiseler yaşıyoruz. Bir taraftan da tabii hem çocuklarımızın hem yaşlılarımızın bu işten çok zarar gördüğünü müşahede ediyoruz. Ama diğer taraftan da sokak hayvanları da can, onların da yaşamaya hakkı var. Onları da yaşatabilecek bir ortak çözüm için devletimiz, ilgili bakanlıklarımız çalıştılar. Yeni bir mevzuat çıktı ve bu mevzuat çerçevesinde kurumlara yükümlükler verildi. Büyükşehir Belediyesinin liderliği olmakla birlikte nüfusu 25 binin üzerindeki ilçe belediyelerine de kanunen bu tür barınaklar ve doğal yaşam alanları yapılması zorunluluğu getirildi. Artık belediyelerimizin ve kurumlarımızın çok ciddiye almalarının vakti geldi. Çünkü bu vatandaşımızın canına kadar ilgilendiren bir konu. O bakımdan bizim Diyarbakır’da Büyükşehir Belediyemizin bir hayvan barınağı var. Ama şimdi genişçe bir doğal yaşam alanı oluşturma aşamasındayız. Bununla ilgili biz zaten gereken tahsis süreci başlattık ama tahsis tamamlanmadan dahi aciliyetine binaen belediyemiz orada düzenlemelerine başlıyor. 280 dönüm, dolayısıyla epey bir süre işimizi görecek ilk etapta. Ama tabii Çüngüş’ten, Kulp’tan buraya hayvan getirilmesinin zorlukları da ayrı. Silvan’da ciddi manada bir çalışma var. Diğer belediyelerimizin de Büyükşehir Belediyesi gibi yer tahsis talepleri oldu. Önümüzdeki günlerde özellikle nüfusu 25 bin nüfusun üzerindeki ilçe belediye başkanlarımızı ve Büyükşehir Belediyemizi davet edelim. Yine bir toplantı yapalım. Ve geçen toplantıdan bu tarafa kaydedilen mesafeyi bir görelim. Yapılamıyorsa niye yapılamıyor? Sorunları bir görelim. Bu konu önemli bir konu. Diyarbakır’da bu işi böyle makul bir plan dahilinde gündemden çıkartmamız lazım. Türkiye bir taraftan 21’inci yüzyılı yaşıyor, yapı, şehirleşme anlamında, teknoloji anlamında, ekonomi anlamında bir taraftan da sokaklarda hayvanlar cirit atıyor” diye konuştu.
BUCAK: “KISIRLAŞTIRMA OLMAZSA BAŞARILI OLAMAYIZ”
Daha sonra söz alan Büyükşehir Belediyesi Başkanı Serra Bucak da, “Kısırlaştırma olmazsa biz başarılı olamayız. Dolayısıyla geçen hafta 6 veteriner hekim işe aldık. Bu mesele saha çalışmaları olmadan yürüyemez. Aynı şekilde havuzumuzdaki personelleri de ilçe belediyelerimize ivedilikle almaları noktasında telkinlerde bulunuyoruz. Alacaklar, çünkü başka çaresi yok. Bunu koordineli bir şekilde yürütüyoruz. 280 dönümlük alanda da istinat duvarı çalışmaları başlattık ihale kapsamında” dedi.
Toplantıda Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamuran Eronat ile kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi verdi.
Toplantıya, vali yardımcıları, kaymakamlar ve kurum müdürleri de katıldı.