Buzağı ve malaklar için destekleme başvuruları, yetiştiricilerin bireysel olarak ya da üyesi oldukları tarımsal örgütler üzerinden yapılabilecek. Bireysel başvurular il ve ilçe tarım ve orman müdürlüklerine yapılırken, tarımsal örgütler üzerinden yapılacak başvurular, üye olunan birlik ya da kooperatiflere iletilecek.

Kuzu ve oğlak başvuruları ise yalnızca üyesi olunan tarımsal örgütler aracılığıyla gerçekleştirilecek. Tarımsal örgüt bulunmayan illerde ise başvurular, il veya ilçe tarım ve orman müdürlüklerine yapılacak.

Birinci dönem başvurusunda bulunan yetiştiriciler, otomatik olarak ikinci dönem başvurusu yapmış sayılacaklar.

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, sektördeki en önemli desteklerden biri olan kuzu ve oğlak desteklerinin, yeni modelle birlikte iki dönem halinde verildiğini belirtti. Çelik, "Yetiştiricilerimiz başvurularını geciktirmesin. Bulundukları illerdeki damızlık koyun-keçi yetiştiricileri birliklerine başvurularını yapmaları konusunda dikkatli olmalarını öneriyoruz" dedi.

Çelik, küçükbaş hayvancılıktaki desteklerin sektörde önemli bir değişime neden olduğunu ve bu desteklerin sektördeki sürdürülebilirliği artırmanın yanı sıra doğrudan yetiştiricilerin gelir seviyelerini yükseltmeye de katkı sağladığını vurguladı. Ayrıca, yetiştiricilerin üretim maliyetlerini karşılayabilmesi için desteklerden faydalanmalarının büyük önem taşıdığını ifade etti.

Birinci dönemde çeşitli sebeplerle başvuru yapamayan yetiştiriciler, ikinci dönemde başvuru yapabilecek. Eksik belgeler nedeniyle desteklemeden faydalanamayanlar ise eksikliklerini gidererek desteklerden yararlanabilecek.

Çelik, birinci dönem destekleme ödemelerinin en geç Nisan ayında yapılmasını talep ederek, bu ödemelerin yetiştiricilere önemli bir katkı sağlayacağını belirtti.

Kaynak: AA