Yatırım Programında Yerli ve Milli Vurgusu
2025-2027 yatırım planları çerçevesinde yerli lokomotif ve tren setlerinin üretimine odaklanacaklarını belirten Uraloğlu, demiryollarında dışa bağımlılığı azaltmayı hedeflediklerini söyledi. Bakan, "Raylı sistem araçlarının tasarım ve üretim süreçlerinde teknik bilgi ve altyapımızı geliştiriyoruz. Bu süreçte yerlilik ve milliliği ön planda tutuyoruz. Amacımız, Türkiye’nin bu alandaki bağımsızlığını güçlendirmek," dedi.
TÜRASAŞ'ın, Türkiye’nin raylı sistem üretimindeki 100 yılı aşkın tecrübesiyle sektördeki en büyük temsilcisi olduğunu vurgulayan Uraloğlu, yerli projelerin önemine dikkat çekti:
"Milli Yük Vagonu, Milli Elektrikli Tren Seti, Eskişehir-5000 Elektrikli Anahat Lokomotifi ve Milli Elektrikli Hızlı Tren gibi projelerimizle demiryollarında modern, yerli ve milli araçlarımızı artırıyoruz. Bu hamlelerin kalıcı hale gelmesi en büyük hedefimiz."
Üç Yeni Fabrika: Eskişehir, Sakarya ve Sivas
Yeni fabrikaların detaylarını paylaşan Uraloğlu, 2025 yılında temel atmayı planladıklarını belirtti:
Eskişehir: Milli Elektrikli Lokomotif İmalat ve Elektrik Sistemleri Fabrikası
Sakarya: Milli Elektrikli Tren Seti İmalat ve Test Fabrikası
Sivas: Milli Raylı Sistem Araçları Parça İmalat Fabrikası
Bu yatırımlar sayesinde yerli üretim kapasitesinin artırılacağını ve modern raylı sistem araçlarının geliştirilmesine hız kazandırılacağını ifade etti.
Enerji Verimliliği Projeleri
Bakan Uraloğlu, çevreye duyarlı üretim konusunda da önemli adımlar attıklarını belirtti. Sivas’taki fabrikaların çatılarına güneş enerji santrali kurulması için proje başlatıldığını açıkladı:
"Bu santraller, fabrikalarımızın kendi enerjilerini üretmelerini sağlayacak. Hem çevre dostu hem de rekabetçi bir üretim süreci için büyük bir adım atmış olacağız."
Yeni fabrikalar ve projelerle, Türkiye’nin raylı sistemler alanındaki yerli üretim gücünü artırmayı hedeflediklerini söyleyen Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin üretim kapasitesini büyütmeye yönelik çalışmaların hız kesmeden devam edeceğini kaydetti.