Bakan Işıkhan, emekli maaşlarındaki farkların yıllara göre değişip değişmeyeceği sorusuna cevap vererek, emeklilik sistemine fazla müdahale etmeyi düşünmediklerini söyledi. Ayrıca tamamlayıcı emeklilik sistemine yönelik bir çalışma olmadığını belirten Işıkhan, asgari ücret görüşmelerinin Aralık ayında başlayacağını ifade etti.
Emekli maaş farkları düzenlenecek mi?
Bakan Işıkhan, emekli maaşlarına ilişkin soruları yanıtlarken, "Enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde maaş farkları gündeme gelebiliyor ancak emeklilik sistemiyle fazla oynamayı düşünmüyoruz" dedi. Emekli maaşlarının belirlenmesinde daha fazla SGK primine ihtiyaç duyulduğunu belirten Işıkhan, vatandaşların çalışmaya devam etmesinin maaşlarını artırabileceğini vurguladı. Sistemde kalmanın emekli maaşlarını yükseltebileceğini belirterek, "Emeklilik bir hak, süreyi dolduran herkes emekli olabilir. Ancak çalışanlarımızın sistemde kalmasını ve üretmeye devam etmelerini rica ediyorum" diye konuştu.
Tamamlayıcı emeklilik sistemi olacak mı?
Tamamlayıcı emeklilik sistemine ilişkin herhangi bir çalışmanın olmadığını belirten Işıkhan, "Kıdem tazminatının yerine geçecek bir sistem getirilmesi söz konusu değil. İşçi ve işveren kesimi bu konuda rahat olabilir" dedi.
EYT’nin ekonomiye etkisi
EYT düzenlemesi sonrası sosyal güvenlik sistemi ve işgücü piyasasında değişiklikler olduğunu ifade eden Bakan Işıkhan, 2,3 milyon kişinin EYT kapsamında emekli olduğunu ve 2024 yılı itibarıyla EYT’nin maliyetinin 592,6 milyar lira olacağını belirtti.
Asgari ücret süreci
Asgari ücretle ilgili sürecin Aralık ayında başlayacağını söyleyen Işıkhan, hem işçi hem de işverenin memnun olacağı bir rakamın belirleneceğini umduğunu ifade etti. Belirlenecek rakamın yaşam standartlarını iyileştirirken, ekonomiye de zarar vermeyecek bir düzeyde olacağını vurguladı.
SGK borçları açıklanacak mı?
SGK borcu olan şirketlerle ilgili de konuşan Bakan Işıkhan, borçların yüksek seviyelere ulaştığını belirtti ve prim borcu en fazla olan şirketlerin kamuoyuyla paylaşılacağını duyurdu.