Dünya Gazetesi'nden Mehmet Hanifi Gülel'in haberine göre, uluslararası piyasalarda yağ fiyatları 990-1000 dolar aralığında seyrederken, Türkiye'de bu rakamların yüzde 25 üzerinde bir fiyat görülüyor. İç piyasada ayçiçek yağı tonu 1.250 dolar seviyesine çıktı. Trakya Birlik ise yüzde 44 yağ oranlı ayçiçeği için alım fiyatını ton başına 20 bin lira olarak açıklamıştı.

Solventum Yönetim Kurulu Başkanı Onat Angı, iç piyasada fiyat artışlarının sürdüğünü ve ham ayçiçek yağının ton fiyatının 43-44 bin TL civarına yükseldiğini belirtti. Angı, piyasanın hareketlenmesi gerektiğini, hükümetin doğru adımlar attığını ancak piyasanın fazla ısındığını ifade etti. Satıcıların fiyatların daha da yükseleceği beklentisiyle satış yapmadığını, bunun da fiyatların her geçen gün daha fazla artmasına neden olduğunu söyledi.

Angı, fiyatların yüzde 10-15 oranında artmasının normal olduğunu, ancak mevcut artışların bu seviyenin üzerine çıktığını vurguladı. Uzun süredir piyasada fiyat baskısı olduğunu belirten Angı, aniden yaşanan hızlı artışın piyasada dengesizlik yarattığını söyledi.

Zincir marketler de son bir ayda kendi markalarına zam yapmaya başladı. Markalı 5 litrelik ayçiçek yağı 279,95 TL’ye çıkarken, zincir market markalı ürünlerin en düşük fiyatı 229,50 TL’ye yükseldi. Türkiye’de ayçiçek yağı fiyatlarının uluslararası seviyenin üzerinde olmasının normal karşılandığını belirten Angı, ayçiçeğinin yüzde 36 gümrük vergisiyle korunduğunu hatırlattı. Ancak son yıllarda pandemi ve savaş nedeniyle bu verginin uygulanmadığını, ithalatın ise şu an için karlı olmadığını belirtti.

Angı, dünyada soya ve palm yağı talebinde bir zayıflama olduğunu ve önümüzdeki yıl palm yağı stoklarında artış beklediklerini ifade etti. Buna karşın, ayçiçek yağı üretiminde azalma beklendiğini söyledi. Ukrayna'da üretim tahmininin 12,5 milyon ton, Rusya'da ise 14,5 milyon ton olarak açıklandığını, her iki ülkede üretimde ciddi düşüşler beklediklerini belirtti. Angı, uluslararası piyasada ayçiçek yağı fiyatlarının bu yıl mevcut 1.000 dolar seviyesinde kalacağını, sezon sonuna doğru Türkiye liman teslim fiyatlarının 1.100-1.200 dolar seviyesine çıkabileceğini öngördü.

Kaynak: Haber Merkezi