Etkinlikte konuşan Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, ayçiçeğinin yağ ve protein içeriği ile tohum büyüklüğüne göre yağ üretimi ve çerezlik üretim olarak yetiştirildiğini ve aynı zamanda bahçelerde süs bitkisi ve kesme çiçek olarak kullanıldığını söyledi.

Aygül,

"Ülkemizde ve dünya genelinde çerez olarak sıkça tüketilen bir üründür. FAO verilerine göre, dünya genelinde 2021 yılında yaklaşık 58 milyon ton ayçiçeği tohumu üretimi gerçekleşti ve Türkiye, üretim ve ekim alanlarında ilk on ülke arasında yer alıyor. Türkiye'de yağlık ayçiçeği üretimi genellikle Trakya-Marmara Bölgesi'nde yoğunlaşırken, çerezlik ayçiçeği üretimi çoğunlukla İç ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde ve az miktarda diğer bölgelerde gerçekleştirilir."

dedi.

be9e7954-23f3-4263-81f8-d77bc26ab2dd

"Çerezlik ayçiçeği ekimi en fazla Kayseri ilinde bulunuyor"

TÜİK verilerine göre Türkiye'de 2022 yılında çerezlik ayçiçeği ekim alanının 804.565 dekar, verimin ise 249 kg/da olduğunu belirten Aygül, "Ülkemizde çerezlik ayçiçeği ekim alanı en fazla olan iller Kayseri (126.781 dekar), Konya (118.662 dekar) ve Aksaray (103.031 dekar) olarak sıralanmaktadır. Bursa ilimizde ise 27.857 dekar alanda 8.893 ton üretim gerçekleşmiş olup dekara verim 319 kg civarındadır ve Bursa bu verilerle 9. sıradadır. İlimizde en fazla üretim yapılan ilçeler sırasıyla Yenişehir (5.796 ton), İnegöl (2.878 ton) ve Karacabey (135 ton) şeklindedir. Yenişehir ilçesinde 18.850 dekarlık alanda üretim yapılmış olup dekar başına verim 307 kg civarındadır." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından üreticilere ait tarlalarda hasada başlandı.

5d9854b3-6f62-4acb-a6a4-2ef392533ab5

Kaynak: (İLKHA)