Merkezde bugüne kadar 19 bin tohum çeşidinin tescil edildiğini belirten Bakan Yumaklı, her yıl ortalama 1000 yeni tohumun tescil edildiğini söyledi. Yumaklı, “Bu merkez, geçmişin bilgi birikimini, günümüzün ihtiyaçlarını ve geleceğin gereksinimlerini göz önüne alarak çalışan, aynı zamanda tohumculuk sektörüne yön veren önemli bir yapı. Bitkisel üretimin başlangıç noktası burasıdır. Burada geliştirilen tohumlar, Tarımsal İşletmeler Genel Müdürlüğü tarafından üretilerek çiftçilere ulaştırılıyor,” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin tohumculuk alanında son yıllarda önemli başarılar elde ettiğine dikkat çeken Yumaklı, “Türkiye, dünyada tohum geliştirme ve üretiminde otorite ülkeler arasında yer alıyor ve bu alanda ilk 10 ülke içerisindeyiz. Bazı dezenformasyonlarla karşılaşsak da motivasyonumuzdan ödün vermiyoruz. Hedefimiz, tarımsal üretimde kaliteyi ve verimliliği artırmaktır,” dedi.
Tohum Üretimindeki Artış
Bakan Yumaklı, 2002 yılında 145 bin ton olan tohum üretiminin bugün 1,3 milyon tona ulaştığını belirtti. Türkiye’nin şu anda 117 ülkeye tohum ihraç ettiğini ve kullanılan tohumun %97’sinin yerli üretim olduğunu vurgulayan Yumaklı, “Son 22 yılda tohum ihracatımız 17 milyon dolardan 327 milyon dolara yükseldi. Türkiye artık tohumda net ihracatçı bir ülke konumunda,” şeklinde konuştu.
Sertifikalı tohum üretimini 2005’ten itibaren desteklediklerini ve bu kapsamda sağlanan desteklerin 7 milyar liraya ulaştığını ifade eden Yumaklı, iklim değişikliği nedeniyle artan bitkisel hastalıklara karşı dayanıklı tohum geliştirme çalışmalarının hızlandığını belirtti.
Ata Tohumları Vatandaşlara Sunuluyor
Bakan Yumaklı, şu ana kadar 37 ata tohumunun tescillendiğini ve bu sayının Şubat ayında 49’a çıkarılacağını açıkladı. Yumaklı, “Tescillenmiş ata tohumlarının vatandaşlarımızın kolaylıkla erişebilmesi için Tarım Kredi Kooperatifleri marketlerinde satışa sunulması adına bir çalışma başlatmıştık. Şubat ayı itibarıyla herkes bu marketlerden ata tohumlarına ulaşabilecek ve ihtiyaçları doğrultusunda kullanabilecek,” dedi.
Bu girişimle birlikte, hem yerel tohumların korunması hem de vatandaşların daha dayanıklı ve kaliteli tohumlara erişmesi hedefleniyor.