Yazılı bir açıklama yapan Uraloğlu, Türkiye’nin uzay çalışmalarında önemli bir dönüm noktası olan Türksat 6A projesinin yaklaşık 20 yıllık bir birikimin sonucu olduğunu vurguladı. Türksat’ın uydu serüveninin 1994 yılında yörüngeye yerleşen Türksat 1B ile başladığını hatırlatan Uraloğlu, sürecin 1996’da Türksat 1C ve 2001’de Türksat 2A ile devam ettiğini ifade etti.

Projede daha önce 3A, 4A ve 4B uydularında görev almış mühendislerin görev aldığını belirten Uraloğlu, Teknoloji Transfer Programı sayesinde yetişen uzmanların katkısıyla Türksat 6A’nın yüzde 80’in üzerinde bir yerlilik oranıyla üretildiğini kaydetti.

Uraloğlu, ASELSAN, TUSAŞ, TÜBİTAK Uzay ve C2TECH gibi kurumların geliştirdiği 84 yerli parçanın kullanıldığı uydu sayesinde, bu parçaların dünya pazarında ihracat potansiyelinin de arttığına dikkat çekti.

Kritik Teknolojilerde Bağımsızlık Adımı

Türksat 6A’nın yalnızca iletişim kapasitesini artırmakla kalmadığını, aynı zamanda Türkiye’nin uzay teknolojilerinde dışa bağımlılığını da azalttığını belirten Uraloğlu, bu gelişmenin ulusal güvenlik açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.

Uydunun üretim ve test süreçlerinin, TUSAŞ bünyesindeki Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’nde tamamlandığını belirten Uraloğlu, Türksat 6A’nın 4 Haziran 2024’te Antonov 124 kargo uçağıyla ABD’ye gönderildiğini, ardından 9 Temmuz 2024’te SpaceX’in Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatıldığını hatırlattı.

Fırlatma sonrası yapılan beş manevra ile uydunun geçici yörüngesine yerleştirildiğini ve ardından 28 Aralık 2024’te 42 derece doğu nihai görev yörüngesine ulaştığını belirten Uraloğlu, test yayınlarının ise 17 Şubat 2025’te başarıyla gerçekleştirildiğini söyledi.

Hizmet Alanı 5 Milyar Kişiye Ulaşacak

Türksat 6A ile birlikte Türksat’ın mevcut 31, 42 ve 50 derece doğu yörüngelerindeki uydularına bir yenisi daha eklenmiş olacak. Yeni uydu ile kapsama alanı genişleyerek Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya gibi ülkeleri de içine alacak. Böylece Türksat’ın toplam hizmet vereceği nüfus 3,5 milyardan 5 milyara çıkacak.

Uraloğlu, Türksat 6A’nın 15 yıl süreyle görev yapmasının planlandığını belirterek, bu başarının Türkiye’yi haberleşme uydusu üretebilen dünyadaki 11 ülke arasına dahil ettiğini vurguladı.

Yerli uydu Türksat 6A, yarın Türksat Gölbaşı Yerleşkesi’nde düzenlenecek törenle resmen hizmete girecek.

Kaynak: AA