Özelleştirme Süreci Devam Ediyor

Türkiye’de araç muayene hizmetleri, 20 Aralık 2004’te yapılan ihale ile kuzey ve güney olmak üzere iki bölge halinde özelleştirilmişti. Bu kapsamda yatırımcılarla yapılan imtiyaz sözleşmeleri 15 Ağustos 2007'de yürürlüğe girmiş ve süresi 14 Ağustos 2027’de sona erecek şekilde belirlenmişti.

Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkında Yönetmelik’te yer alan hükümlere dayanarak, imtiyaz süresinin sona ermesine beş yıl kala gerekli planlama ve altyapı hazırlıklarına başlandı. Bu doğrultuda, Cumhurbaşkanı Kararı ile araç muayene hizmetleri yeniden özelleştirme programına dahil edildi.

Buna göre, araç muayene hizmetleri, 20 yıl süreyle imtiyaz hakkı verilerek özelleştirilecek. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından yürütülen ihale sürecinde tekliflerin alınma süresi tamamlandı. Kamu hizmetinin kesintisiz devam etmesi için özelleştirme sürecinin 15 Ağustos 2027’ye kadar sonuçlandırılması planlanıyor.

İhale sürecinde pazarlık usulüyle yapılacak değerlendirmelerin ardından sonuçlar, Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulacak. Rekabet Kurulu’nun kararı ve Danıştay incelemesinin ardından yeni sözleşmeler imzalanacak. Yeni işletmeciler, ilgili bölgede araç muayene hizmetlerinin tek sağlayıcısı olacak.

Tuvturk1 1 1

Yeni Dönemde Muayene Hizmetlerinde Değişiklikler

Özelleştirme kapsamında, trafiğe kayıtlı motorlu ve motorsuz araçların muayeneleri Avrupa Birliği standartlarına uygun şekilde yapılacak.

İlgili düzenleme gereği, 20 yıllık imtiyaz sürecinde muayene ücretlerinden elde edilen gelirlerin;

  • İlk üç yıl için yüzde 30’u,
  • Sonraki yedi yıl için yüzde 40’ı,
  • Son on yıl için yüzde 50’si kamu payı olarak Hazine’ye aktarılacak.

Yeni işleticiler, hizmet verecek muayene istasyonlarını inşa etmek, gerekli makine ve ekipman yatırımlarını yapmakla yükümlü olacak. Ayrıca, artan araç sayısına bağlı olarak yeni muayene istasyonlarının açılması da zorunlu hale getirilecek.

Türkiye’de Araç Muayene Ağı Genişliyor

Türkiye’de yaklaşık 31 milyon 300 bin kayıtlı araç bulunurken, bunların büyük çoğunluğunu otomobiller oluşturuyor. Halihazırda ülkede 223 sabit ve 93 seyyar araç muayene istasyonu hizmet veriyor.

Yeni dönemde, araç muayene hizmetlerinin özel sektör tarafından yürütülmesiyle birlikte kamu bütçesine ek yük getirilmeden, trafik kazalarının önlenmesi ve güvenli ulaşımın sağlanması hedefleniyor.

Kaynak: AA