Gastronomi merkezi Gaziantep'in gurur kaynağı olan Antep fıstığı, şu sıralar tezgahlarda yerini almış durumda. Bu yıl Antep fıstığının kilogram fiyatı 250 ila 280 TL arasında değişen bir aralıkta piyasaya sürüldü. Fıstık rekoltesinin düşmesine neden olan dolu etkisiyle ilgili konuşan fıstık satıcısı Mıraz Şahin, "Antep fıstığı genellikle Gaziantep'in Barak, Nizip, Oğuzeli gibi ilçelerinde yetişiyor, hatta Şanlıurfa Ceylanpınar'a kadar uzanıyor. Bu yıl rekolte düşük oldu. Normalde verimli bir yıl olması bekleniyordu, ancak kış aylarında yoğun dolu yağışı nedeniyle beklentiler gerçekleşmedi" şeklinde konuştu.
Geçen yıl kilogramı 130 TL civarında olan yaş fıstığın bu yıl 250 ila 280 TL arasında satıldığını belirten Şahin, "Yaş fıstık, boyutuna, dolgunluğuna, kabuk açıklığına ve çatlaklığına göre farklı fiyatlarla satılıyor. Kavrulmuş fıstıklar gibi yaş fıstık da çeşitlilik gösterir. Uzmanlar dışarıdan baktığında hangisinin elek altı, jumbo veya karma olduğunu anlayabilirler. Fıstık kalitesini değerlendirmek için ağzının açıklığına bakmak yeterlidir. İyi bir fıstıkta ağız kısmı 'v' şeklinde olur. Kalitesiz fıstık ise daha küçük, ağzı kapalı ve çatlamış bir görünüme sahip olabilir. Bu özellikleri gözlemleyerek farkı anlayabilirler" dedi.
Antep fıstığının taze olarak tüketiminin önerildiği ve yerinde alınmasının lezzeti artırdığını belirten Ayhan Alpaslan, "Antep fıstığını sevdiğimiz için tercih ediyoruz. Taze Antep fıstığının tadı gerçekten farklı oluyor. Dalından koparıp tüketmek de ayrı bir güzellik katıyor. En iyi deneyimi Gaziantep'e gelip burada tanıtımı yapılan ve satılan yerlerden alarak yaşayabilirsiniz. Ankara veya İstanbul gibi uzak yerlerden almak aynı lezzeti sunmaz. En iyisi Gaziantep'ten almak ve burada tüketmek" dedi.
Antep fıstığına olan ilgilerini anlatan Alparslan ise, "Biz Gaziantepliler olarak Antep fıstığına olan düşkünlüğümüz nedeniyle fiyatı ne olursa olsun alırız. Tadı gerçekten eşsizdir" şeklinde konuştu.