Türkiye'nin öncü acil durum ve afet yönetimi kurumu olarak bilinen Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), 29 Mayıs 2009 tarihinde yürürlüğe giren 5902 sayılı Kanun ile hayata geçti. Kuruluşunun ardından 17 Haziran 2009 tarihinde Resmi Gazete'de ilan edildi.

Daha önce İçişleri Bakanlığı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü (SSGM) ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nün yerini alan AFAD, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü (TAY) görevini üstlendi.

AFAD, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı'na bağlı olarak faaliyetlerini yürütüyor. Temel amacı, afet öncesinde hazırlık, zarar azaltma, afet anında müdahale ve afet sonrasındaki iyileştirme çalışmalarının koordinasyonunu ve yönetimini sağlamaktır.

Özellikle depremler, trafik kazaları ve doğal afetler anlarında insanların ilk başvurduğu bir merkez olarak görev yapar. Türkiye genelinde afet ve acil durum konusundaki koordinasyonu sağlamakla kalmaz, aynı zamanda uluslararası alanda da faaliyet gösterir.

AFAD, uzman gönüllü personel barındıran ve on binlerce gönüllü üyesi olan bir devlet kurumudur. Gönüllü üyelerine düzenli olarak pratik ve uygulamalı eğitimler sunarak, deprem ve doğal afetlerde topluma yardımcı olma yeteneklerini artırır.

Türkiye'nin her ilinde valiliklere bağlı olarak İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri bulunmaktadır. Ayrıca 11 ilde bulunan Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlükleri, AFAD'a bağlı olarak faaliyet gösterir.

AFAD, Türkiye'nin afet yönetimindeki standartlarını yükseltmeyi amaçlayan birçok projeyi hayata geçirir. AFAD, Arama Kurtarma Derneği (AKUT), İHH İnsani Yardım Vakfı (İHH Arama Kurtarma) ve Jandarma Arama Kurtarma (JAK) yetkililerine 2020 yılında verilen ilk akreditasyon belgeleri ile bu yöndeki çalışmalarını sürdürmektedir. Başkanlık görevini Okay Memiş yürütmektedir.

Muhabir: Nurşen Ağar