Çeşitli illerden gelen yatırımcılar tarafından kurulan kafeslerde yetiştirilen alabalıklar, belirli bir boyuta ulaştıktan sonra Karadeniz'e nakledilir. Burada, balıkların daha da büyümeleri için beslenmelerine devam edilir. Bu büyüyen balıklar, "Türk Somonu" olarak adlandırılarak özellikle Çin, Japonya, Rusya ve Avrupa ülkelerine ihracat edilmektedir.

"Soğuk Su İmkanıyla Çat Barajı'ndan Dünya Ülkelerine Türk Somonu İhracatı"

Çelikhan Kaymakamı Ali Cemal Altınöz, son yıllarda devlet desteğiyle kafes balıkçılığının geliştiğine dikkat çekerek, bu tür üretimlerin ekonomiye katkı sağladığını ve istihdamı artırdığını belirtti.

Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kıyas ise yıllık balık üretim kapasitesinin 3 bin ton olduğunu açıkladı. Çat Barajı'ndaki 14 tesisin, Türk Somonu üretimi yaparak uluslararası pazarlara açıldığını ifade etti.

İşletme sahiplerinden Tahsin Öner, soğuk suyunun avantajı nedeniyle Çat Barajı'nı tercih ettiklerini belirtti. Karakaya'da bulunan yerlerinin yaz aylarında su sıcaklığının yüksek olması nedeniyle balık yetiştiriciliği için uygun olmadığını söyledi. Bu nedenle Çat Barajı'nı tercih ettiklerini vurguladı.

Çat Barajı, Türk Somonu üretimi ile hem bölge ekonomisine katkı sağlıyor hem de soğuk suyunun avantajını kullanarak uluslararası alanda dikkat çekiyor.

Kaynak: (İHA)