AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Tunç, Yargı Reformu Strateji Belgesi'ne dair hazırlıkların tamamlanmak üzere olduğunu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile son istişarelerin yapılacağını belirtti.

Tunç, bu belge üzerinde bir yıldır çalışıldığını, yargı mensuplarından ve halktan gelen görüşlerin dikkate alındığını ifade etti.

Cezasızlık Algısına Son Verilecek Adımlar

Bakan Tunç, ceza adalet sisteminin daha etkili hale getirilmesi amacıyla önemli düzenlemelerin bu belgede yer alacağını vurguladı ve "Cezasızlık algısını ortadan kaldıracak denetimli serbestlik düzenlemeleri, iyi hal indirimlerinin kaldırılması gibi konuların Yargı Reformu Strateji Belgemizde çözüme kavuşturulacağını" söyledi. Ayrıca, bu hedefler doğrultusunda yasamaya ilişkin düzenlemelerin Meclis’in gündemine geleceğini ekledi.

Tunç, Meclis gündeminde 9. Yargı Paketi’nin olduğunu hatırlatarak, "10. Yargı Paketi için de hazırlıklarımız sürüyor. Cumhurbaşkanımızın da konuşmalarında belirttiği gibi, 'toplumun huzurunu bozan suçlarla' daha etkin mücadele edilmesini sağlayacak düzenlemeler yapacağız" dedi.

"Kadına Yönelik Şiddet Kırmızı Çizgimiz"

Kadın cinayetleri ve şiddet olaylarındaki artışa ilişkin soruya Bakan Tunç, "Kadına yönelik şiddet bizim kırmızı çizgimizdir. Kadınların şiddetten korunmasına dair ağırlaştırılmış müebbet gibi cezaları devreye soktuk. Önceki yasama döneminde, kadına karşı işlenen suçlar diğer suçlardan daha ağır cezalarla karşılanmıştı. Bu uygulamaların daha etkili şekilde sürdürülmesi için de çalışmalarımıza devam edeceğiz" açıklamasında bulundu.

Adli Kolluk ile İlgili Tartışmalar

Adli kolluk ve idari kolluk ayrımına dair bir soruya ise Bakan Tunç, "Bu, ülkemizde uzun süredir tartışılan bir mesele. Seçim beyannamemizde bu konuya dair bir vaadimiz bulunuyor ve yargı reformu belgelerinde de yer aldı. Bu konuyu Meclis grubumuzla birlikte değerlendirip karara bağlayacağız" dedi.

Discord'a Erişim Engeli

Son olarak, Discord platformuna getirilen erişim engeline dair bir soruya yanıt veren Tunç, "5651 sayılı 'İnternette Suçların Önlenmesine Dair Kanun' kapsamında internet üzerinden işlenen suçların önlenmesi için daha güçlü yaptırımlar uygulanacak. Sosyal medya şirketlerinin ülkemizin hukuk sistemine saygı göstermesi gerekiyor ve biz bu konuda kararlıyız" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA