Çene kemiği büyüyüp geliştikçe 20'lik dişler ortaya çıkar. Yaş tam olarak belirsizdir. Ancak genellikle   17-25 yaş aralığında çıkar. Toplam 4 tanedir. 20'lik dişler diğer dişlerin yamulmasına sebep olabilir. Çoğu gömülüdür ve şiddetli ağrıya sebep olur, bu nedenle tıbbi operasyon gereklidir. 

20'LİK DİŞİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

-Özellikle çene ve kulak bölgesinde başlayan şiddetli ağrı

-Ağızda kötü koku oluşumu

-Diş etlerinde hassasiyet

-Bazı durumlarda lenf bezlerinde oluşan şişlik

-Baş ağrısı

-Çiğneme esnasında şiddetli ağrı

20'LİK DİŞ AĞRISINA NE İYİ GELİR?

Ağız temizliği

Ağız temizliğine dikkat edilmelidir. Dişler düzenli olarak fırçalanmalı, diş ipi ve gargara kullanılmalıdır. 

Tuzlu su ile gargara

Tuzlu su ağız temizliğini kolaylaştırarak iltihabı önler. Bu nedenle küçük bir bardak ılık suya suya tuz ilave ederek karıştırın ve gargara yapın. Oksijenli su ile gargara yapmak da ağrınıza iyi gelir. 

Kabartma tozu

Kabartma tozunu su ile karıştırarak macuna dönüştürün Anti-enflamatuar ve anti-bakteriyel özelliğiyle diş ağrınıza iyi gelecektir. 

Karanfil

Karanfil doğal bir anestetik ve antiseptiktir. Ağzınızdaki mikroplardan kurtulmanıza uyuşturarak ağrınızın hafifletilmesine neden olabilir. Karanfili çiğneminin yanı sıra yağını da pamuğa sürerek kullanabilirsiniz. 

Soğuk kompres

Ezdiğiniz buzu bir havluya sararak ağrıyan bölgeye uygulayın. Kan damarlarını daraltır ve ağrınızı hafifletir. 

Sarımsak

Antibakteriyel özelliğe sahip sarımsağı ezerek ağrıyan bölgeye sürün. Ağrıya iyi gelerek bakterileri yok edecektir. 

Nane çayı

Ilık nane çayı poşetini ağrıyan bölgeye uygulayabilir ya da nane çayını içebilirsiniz. Mentol etkisiyle ağrınızı uyuşturur. Bunun için nane yağını da kullanabilirsiniz. 

Vanilya özü

Vanilya özünü bir pamuğa birkaç damlatarak ağrıyan bölgeye uygulayın. İçeriğindeki  alkol ağrıyı uyuşturur,  antioksidanlar ise ağrıyı iyileştirmeye neden olur. 

Muhabir: Özgür Ağar