WMO'nun raporu, sera gazı kirliliği, yüzey sıcaklıkları, okyanus ısısı ve asitlenmesi, deniz seviyesinin yükselmesi, Antarktika deniz buzu örtüsü ve buzulların geri çekilmesi gibi temel göstergelerin "bir kez daha rekor kırdığını ve bazı durumlarda kırıldığını" ortaya koyuyor.
WMO Genel Sekreteri Andrea Celeste Saulo, örgütün artık "dünyaya kırmızı alarm verdiğini" söyledi.
Rapor, geçen yıl dünya yüzeyine yakın sıcaklıkların, insanların endüstriyel ölçekte doğayı tahrip etmeye ve büyük miktarlarda kömür, petrol ve gaz yakmaya başladığı 1800'lerin sonlarına göre 1.45C daha yüksek olduğunu gösteriyor. Rapor, yerleşim olan her kıtada şiddetli hava aşırılıklarını ve özellikle de sıcaklığı belgeledi.
Rapora göre, 2023 yılında denizlerdeki sıcak hava dalgaları ortalama bir günde dünya okyanuslarının üçte birini yakarak hayati önem taşıyan ekosistemlere ve gıda sistemlerine zarar verdi.
İklim değişikliği aynı zamanda insanları aç bırakan ve evlerinden ayrılmak zorunda bırakan aşırı hava olaylarını da kötüleştirdi. Rapora göre, Afrika ve Güney Asya'da yoğunlaşan "akut" gıda güvensizliği yaşayan insan sayısı 2019'dan bu yana iki kattan fazla artarak 2023'te 333 milyon kişiye ulaştı.