Bakan Yumaklı, Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) temsilcileri ile Bakanlık'ta bir araya geldi.
Toplantıda, Federasyon Başkanı Demir Şarman ve ekibinden sektörün talepleri ve sorunları hakkında bilgi alan Yumaklı, Bakanlık olarak sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliğine hazır olduklarını ifade etti.
Yumaklı, gıda kontrollerinde teknik konuların yanı sıra depolama koşulları ve hijyen gibi unsurlara da dikkat ettiklerini belirterek, "1 Ocak'tan bugüne kadar toplam 1 milyon 16 bin 980 gıda kontrolü gerçekleştirdik. Bu kontrollerde 12 bin 788 uygunsuzluk tespit ettik. İnsan sağlığını tehdit eden üretim ve satış yaptığı belirlenen 159 firma hakkında suç duyurusunda bulunduk." bilgilerini paylaştı.
Yumaklı, rutin kontrollerin yanı sıra 81 ilde aynı anda sektörel kontroller de yaptıklarını belirtti. İlk etapta 21 Ağustos 2023 tarihinde başlayan eş zamanlı kontrollerde restoran, lokanta ve kafeterya gibi toplu tüketim yerlerinin denetlendiğini, ikinci etap kontrollerin ise kasap, şarküteri, bakkal, market ve büfe gibi gıda satış noktalarına yönelik gerçekleştirildiğini hatırlattı.
Et, süt ve yumurta üretim yerlerine yönelik üçüncü etap kontrollerin tamamlandığını belirten Yumaklı, şu anda ekmek ve unlu mamuller üreten işletmeleri kapsayan eş zamanlı kontrollerin devam ettiğini söyledi. Yıl sonuna kadar belirlenen takvime uygun olarak sektörel bazlı kontrollerin devam edeceğini belirtti.
Bakan Yumaklı, "2024 yılında da 7 bin 500 gıda kontrol elemanımızla vatandaşlarımızın güvenli gıda tüketimini sağlamak için sahada olmaya devam edeceğiz." dedi.
Gıda okuryazarlığına özel bir önem verdiklerini belirten Yumaklı, TGDF gibi sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yaparak gıda okuryazarlığının sağlanmasının, gıda konusundaki güvensizlik ve kaotik durumları önleyebileceğine dikkat çekti.
"Bizim en iyi denetleyicimiz tüketicidir." ifadesini kullanan Bakan Yumaklı, vatandaşlara gıda ile ilgili şikayet ve olumsuz durumları Bakanlığın ALO 174 hattına iletmeleri çağrısında bulundu.