Manisa'da 10 Nisan'da başlayan ve takip eden üç gece boyunca etkisini sürdüren zirai don, bağcılığı olumsuz etkiledi. Özellikle üzüm bağlarında hasar meydana gelirken, bölgede Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri ile sigorta eksperleri hasar tespit çalışmalarını sürdürüyor.
Manisa'nın yaklaşık 1 milyon dekar üzüm bağına ev sahipliği yaptığını ifade eden Ünal, yaşanan don olayının özellikle üzüm üretimini etkilediğini belirtti. Uzun yıllara dayanan iklim verilerine göre, bölgede nisan ayı sonuna kadar zirai don riskinin devam edebileceğine dikkat çekti.
Zirai donlara karşı alınabilecek önlemler hakkında da bilgi veren Ünal, şunları söyledi:
"Öncelikle tarım sigortası ile ürün güvence altına alınmalı. Don anında ise özellikle yer seviyesinden 10 metreye kadar olan hava tabakasının hareketlendirilmesi gerekiyor. Havanın karışması, soğuk hava tabakasının etkisini azaltır. Bu amaçla rüzgâr pervaneleri gibi sistemler kullanılabiliyor. Ayrıca yağmurlama ve damlama sulama gibi uygulamalar da ortamın sıcaklığını düzenlemeye yardımcı olur. Daha zahmetli olsa da ateş yakarak sıcaklığı 1-2 derece artırmak da koruma sağlayabilir. Üzüm salkımları oluştuktan sonra soğuğa karşı dayanıklılık azalır, bu yüzden sıcaklığı birkaç derece artırmak büyük fark yaratır."
Bazı bağların yağmurlama sulama yöntemiyle don zararından korunduğunu belirten Ünal, üreticilere her zaman teknik destek vermeye hazır olduklarını dile getirdi.
"Eğer yeterli miktarda su ve uygun su basıncımız varsa, sıcaklık düşmeye başladığında yağmurlama sistemlerimizi devreye sokuyoruz. Bu sayede ortamda nem oluşuyor ve soğuğun etkisi azaltılıyor. Üreticilerimizi bu yöntemler konusunda bilgilendirmeye devam edeceğiz," dedi.