Yapılan açıklamada, 9-13 Nisan tarihleri arasında hava sıcaklıklarında yaşanan ani düşüşlerin, son yılların en ciddi zirai don olaylarından birine yol açtığı ve bu durumun geniş tarım alanlarında hasara neden olduğu belirtildi.

Hasar Tespit Çalışmaları Başlatıldı

Zarar gören ürünlere yönelik tespit sürecinin başlatıldığını vurgulayan TARSİM, “Yurdun dört bir yanındaki sigortalı üreticilerimizin ürün kayıplarının belirlenmesi için çalışmalara hızla başlandı. Bölgesel koşullara göre kısa sürede sonuçlandırılması hedeflenen bu süreçte üreticilerimizin endişeye kapılmasına gerek yoktur” açıklamasını yaptı.

Zirai don nedeniyle ürünleri etkilenen çiftçilerin, hasar bildirimlerini bağlı oldukları sigorta acenteleri başta olmak üzere ALO TARSİM 172 hattı, mobil uygulama, internet sitesi ve üretici portalı üzerinden yapabileceği hatırlatıldı.

Tarım Sigortasının Önemi Yeniden Gündemde

Açıklamada, yaşanan olayın tarım sigortasının kritik rolünü bir kez daha gözler önüne serdiği vurgulandı. “Bu durum, iklim değişikliğinin tarımsal üretim üzerindeki olumsuz etkilerini açık şekilde ortaya koymuştur. Üreticilerimizin faaliyetlerinin sürdürülebilirliği için tarım sigortası vazgeçilmezdir. Devlet desteğiyle sunulan yüzde 70’e varan prim katkısı, indirimler ve ödeme kolaylıkları sayesinde çiftçilerimizin bu imkândan yararlanmalarını tavsiye ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

Bakan Yumaklı: Hasar Tespiti Hızla Yapılacak

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da yaşanan zirai don olayına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yumaklı, küresel iklim değişikliğinden Türkiye’nin konumu itibarıyla ciddi şekilde etkilendiğini belirterek, özellikle son 4 günde sıcaklıkların aniden düşmesiyle bazı bölgelerde don, kar ve dolu gibi afetlerin meydana geldiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a konuyla ilgili kapsamlı bilgi verildiğini aktaran Yumaklı, Erdoğan’ın, çalışmaların hızlı şekilde tamamlanması için gerekli talimatları verdiğini bildirdi.

Bazı Meyve Gruplarında Hasar Tespit Edildi

İlk incelemelere göre kayısı, üzüm, elma, şeftali ve nektarin gibi meyvelerde farklı seviyelerde zarar tespit edildiğini ifade eden Yumaklı, “206 farklı tarımsal ürünün yetiştirildiği Türkiye’de, son yaşanan don olayına rağmen stratejik ürünler açısından gıda arzında herhangi bir sıkıntı söz konusu değildir” dedi.

Bakan Yumaklı, mevsimsel hava koşullarının normale dönmeye başladığını ve üretim süreçlerinin devam ettiğini belirterek, “Don, dolu, sel ve kuraklık gibi afetlere karşı tarım sigortası yaptırmak hayati öneme sahiptir. Poliçe priminin yüzde 70’i devlet tarafından karşılanıyor. Ayrıca üreticilerin Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olması, tespit süreçlerini büyük ölçüde kolaylaştırmaktadır” diye konuştu.

Bakanlık olarak her zaman üreticinin yanında olduklarını vurgulayan Yumaklı, çiftçilere üretim faaliyetlerini sigorta ve kayıt altına almaları yönünde çağrıda bulundu.

Kaynak: AA