Konuya ilişkin yapılan açıklamada, bazı basın-yayın organlarında yer alan "bazı şirketlerin vergileri ertelendi" yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi.
Halka açık şirketlerin kamuoyuna açıkladığı finansal tablolara dayanılarak yapılan yorumlara dikkat çekilen açıklamada, "Türkiye'nin en büyük 10 zenginine ait bazı şirketlerin 18 milyar lira, borsada işlem gören 100 şirketin 62 milyar lira vergi borcu ertelendi. Kimi büyük şirketler 2024 yılında hiç vergi ödemedi." şeklindeki iddiaların kasıtlı olduğu ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bazı mükellefleri koruduğu yönünde yanlış bir algı oluşturulmaya çalışıldığı ifade edildi.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, haberlere konu olan hiçbir şirketin vergi borcunun ertelenmediği ya da taksitlendirilmediği vurgulandı.
İddialara konu olan vergilerin, Türkiye Muhasebe Standartları çerçevesinde kullanılan hesaplara ilişkin olduğu, şirketlerin geleceğe yönelik vergisel yükümlülüklerini gösterdiği ve vergi borçlarının ertelendiği anlamına gelmediği belirtildi.
Türkiye'deki kurumlar vergisi mükellefi şirketlerin Vergi Usul Kanunu'na (VUK) göre defter tutma ve mali tablolarını beyan etme yükümlülüğü bulunduğu hatırlatılarak, bağımsız denetime tabi şirketlerin ise Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından belirlenen Türkiye Muhasebe Standartları’na uygun olarak mali tablolarını oluşturduğu ve Sermaye Piyasası Kanunu çerçevesinde kamuoyuna açıkladığı ifade edildi.
Açıklamada, muhasebe standartlarına göre mali tablolarda "ertelenmiş vergi borçları" ve "ertelenmiş vergi varlıkları" olmak üzere iki ayrı hesap türü bulunduğu ve bu hesapların, şirketlerin gelecek dönemlere yayılan vergisel yükümlülüklerini ve haklarını gösterdiği belirtildi. Muhasebe bilgisi olmadan yalnızca hesap bakiyelerine bakılarak "şirketlerin vergi borcu ertelendi" şeklinde haber ve yorum yapılmasının son derece yanlış ve yanıltıcı olduğu vurgulandı.