Et fiyatlarında yükseliş, dur durak bilmiyor. Diyarbakır’da kuzu etinin kilosu 300 TL’ye yaklaştı. Bismil tavasının ana malzemesi olan kuzu etine gelen zam Bismil Tavasını da vurdu. Eskiden her gün fırına tava atan esnaflar artık neredeyse hiç tava pişiremiyor.
Bismil’de bir zamanlar öğle saatlerinde fırınlarda tava pişirmek isteyenler nedeniyle büyük bir yoğunluk oluşuyordu, şimdi ise o yoğunluktan eser kalmadı. Kuzu etine üst üste gelen zamlar nedeniyle ne esnaf ne de vatandaşlar artık tava pişiremiyor. Bismil Tavası için en az 2 kilo kuzu eti gerekiyor, domatesi, biberi, sarımsağı ve yanında olmazsa olmazı Diyarbakır ekmeği de cabası.
Bismil ilçesinde bir zamanlar komşu olan 3 4 esnaf bir araya gelir ve tava pişirirlerdi, bugünlerde bunu görmek neredeyse imkansızlaştı.
Bismil Tavası nedir? Nasıl pişirilir?
Bismil ilçesinde özellikle esnaflar arasında meşhur olan Bismil tavası nedir? Nasıl yapılır? Bismil tavasını diğer tava yemeklerinden ayıran özellikler nelerdir?
Tarihin en eski medeniyetlerinin yaşadığı Diyarbakır’da bilinen en eski yerleşim yeri yaklaşık 12 bin yıl önce yaşamın başladığı tahmin edilen Bismil ilçesi.
1936 yılında ilçe olan Bismil ilçesi, Kulp, Silvan ve sonrasında özellikle de Savur’a bağlı köylerden çok fazla göç aldı. Bu nedenle Bismil ilçesi hem Mardin hem Diyarbakır hem de Batman taraflarında bulunan kültürleri içerisinde barındırıyor ve Bismil ilçesinin mutfağı da oldukça zengin.
Bismil ilçesinde Diyarbakır, çevre il ve ilçelerde de bilinen çok sayıda mahalli yemek, on yıllardan beridir halk tarafından yapılıyor.
Ancak bunlardan birisi var ki diğerlerinden oldukça farklı. Bismil Tavası gerek yapılış şekli gerekse de kullanılan malzeme ile neredeyse tamamen Bismil ilçesine özgü bir lezzet. Peki Bismil Tavası nedir? Nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? Bismil Tavasını diğer yörelerin tavalarından ayıran farklar nelerdir?
‘BİSMİL TAVA’ en sevilen yöresel lezzetlerin başında geliyor. Et sevenlerin asla karşı koyamayacağı ‘BİSMİL TAVA’ genellikle esnaflar arasında oldukça yaygın. Bismil ilçesinde neredeyse her gün esnaflar öğle saatlerinde fırına tava atıyor. Bismil ilçesinde çarşı merkezinde bulunan fırınlar öğle saatlerinde tava getiren esnaflar ile doluyor.
Sizler de bu enfes yemeği evde de rahatlıkla yapabilirsiniz.
Bismil Tavası nasıl yapılır?
Bismil tavası sadece kuzu etinden olur, kuzu etinin bel kısmından olur başka et girmez içine.
Bismil yıllardır tavasıyla meşhurdur, Bismil Tavası kuzu belinden yapılır, et, pirzola gibi doğranır, domatesi, biberi doğranır iyice karıştırılır sonra biraz tuz, kırmızı biber, sarımsak ilave edilir et tavaya dizilir ve taş fırınına atılır ve tabi bolca karıştırılır pişirilince servis edilir.
Bismil Tavasının püf noktalarından birisi domateslerinin kabuğunun soyulmasıdır. Kabuğu soyulmuş domatesler tepsiye dizilir, üstüne orta büyüklükte doğranmış sivri biberler ve sarımsak dizilir. En üste de etleri dizip taş fırında bir saat boyunca pişirilir. Tercihe göre içerisine kuyruk yağı da eklenebilir.