Özellikle öğrencilerin tercihlerinde ve sonraki yıllarda da kayıtlı oldukları üniversiteye devam edip etmeme konusunda göz önünde bulundurdukları en önemli kriterlerden biri öğrenim ücretleridir.

Adaylar, kayıt olacakları programın süresi boyunca tahmini güncellenme oranları ile öğrenim ücretlerini bilmek ve sürpriz veya beklenmedik bir ücret artışıyla karşılaşmamak istemektedirler. Bu talepler son derece haklı ve meşrudur.

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar imzasıyla vakıf üniversitelerine gönderilen yazıda, Yükseköğretim Kurulu'nun 10 Temmuz 2024 tarihli toplantısında vakıf üniversitelerinin eğitim öğretim ücretlerini belirlerken aşağıdaki hususlara dikkat etmelerine karar verildiği belirtildi:

  1. Ücretlerin dönemsel değil, yıllık ve belirli bir miktar olarak tespit edilmesi,
  2. Ücretlerin tercih ve/veya yatay geçiş dönemlerinden önce net bir miktar olarak ve her adayın kolayca ulaşabileceği şekilde ilan edilmesi,
  3. İlk kayıt esnasında öğrenciye taahhüt edilen eğitim-öğretim ücreti artış oranlarının aşılmaması, ancak her halükarda yapılacak artışlarda en fazla Tüketici Fiyat Endeksindeki (TÜFE) on iki aylık ortalama oranın esas alınması ve bu güncellemelerin resmi internet sitelerinde duyurulması,
  4. Kayıt döneminden sonra her ne ad altında olursa olsun açıkça ilan edilmemiş ilave/beklenmedik ücret ve ücret artışı talebinde bulunulmaması,
  5. İlan edilen eğitim ve öğretim ücretlerinde TÜFE üzerinden resmi güncelleme oranları dışında herhangi bir ilave değişiklik yapılmaması ve alınacak bu yöndeki kararların uygun zamanda ve elverişli araçlarla tüm öğrencilerle paylaşılması.

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar'ın imzasıyla gönderilen yazıda, vakıf üniversitelerinin mütevelli heyetlerinden eğitim öğretim ücretlerini Yükseköğretim Kurulu'nun bu kararları doğrultusunda belirlemeleri istendi.

Kaynak: İLKHA