Bakanlığa bağlı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, bu destekle afetzedelerin yeni ev ve iş yerlerine kavuşmalarını sağlıyor. Bakanlık, şimdiye kadar afetzedeler için 11 milyar TL tutarında destek sağladı. Yerinde Dönüşüm ofislerinde ise 125 bin afetzede ile yüz yüze görüşmeler gerçekleştirildi ve başvurular halen devam ediyor.

45 Bin Bağımsız Bölümün İnşası Başladı

Destek kapsamında 45 bin konut ve iş yerinin inşası başlatılırken, 20 bin bağımsız bölümün tamamlanma aşamasına geldiği belirtildi. Ayrıca, 25 bin bağımsız bölüm için daha destek verileceği açıklandı. Proje kapsamında ev ve iş yerini yeniden inşa edenler, vergi ve harç muafiyeti gibi avantajlardan da faydalanıyor. Bu süreçte, yapı ruhsatı alındıktan sonra bir yıl içinde başvuru yaparak bu destekten yararlanmak mümkün.

Destek Tutarları

Deprem bölgesindeki konutlar için 750 bin TL hibe, 750 bin TL kredi ve 40 bin TL proje hazırlık desteği sunuluyor. İş yerleri için ise 400 bin TL hibe, 400 bin TL kredi ve 40 bin TL proje desteği veriliyor. Ayrıca ahırlı konutlar için 750 bin TL hibe, 1 milyon TL kredi ve 40 bin TL proje desteği sağlanıyor. İlk konut ve iş yeri için destek alan vatandaşlar, 2. ve 3. konut ya da iş yeri için de kredi ve proje desteğinden faydalanabiliyor.

Ödemelerin Aşamaları

Destek ödemeleri, inşaatın ilerleme aşamalarına göre yapılıyor. Yapı ruhsatı alındığında konutlar için 190 bin TL, iş yerleri için 120 bin TL ödeme yapılıyor. Su basman seviyesine ulaşıldığında konutlar için 450 bin TL, iş yerleri için 240 bin TL ödeniyor. Kaba inşaat tamamlandığında aynı tutarlar tekrar ödeniyor ve iskân alındığında da benzer ödemeler gerçekleştiriliyor.

Editör: Murat Tanrıkulu