Köyde 3 Mezhep var. 
Göç vermeden önce, önemli bir süryani yerleşimi olan köyün ortodoks, protestan ve katolik cemaatine ait üç kilisesi ve üç manastırı bulunmaktaydı. 

Köyün içerisindeki Mor Yuhanon kilisesi 7. yüzyıla tarihlene dayanır. 

Yeni̇den Hayat Bulan Derei̇çi̇ (Keleti̇) Köyü Unesco Yolunda2

BUGÜN SAVUR DEREİÇİ (KELET) ETKİNLİĞİ VAR 

Mardin’de sahip olduğu farklı mezheplerden inanç merkezleriyle öne çıkan Dereiçi, yürütülen projelerle turizme kazandıracak. 

Bölgedeki kültürel mirasın sürdürülebilir bir şekilde koruması ve turizm çeşitliliğini sağlanması amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (GAP BKİ) tarafından desteklenen, Savur Belediyesince yürütülen ‘Dereiçi Köyü Kültürel Mirasın Korunması Projesi’ kapsamındaki ilk etap çalışmalarda çeşitli altyapı ve restorasyon çalışmaları tamamlandı. 

Yeni̇den Hayat Bulan Derei̇çi̇ (Keleti̇) Köyü Unesco Yolunda5

Savur Dereiçi (Keletı) de suryani ve köylü olan, Zeki Tekin Bismil Habere yaptığı açıklamada, 1971 yılında bugüne kadar köyde bulunanların hepsi Avrupa’ya dağıldı. Memleket özlemi bitmedi. Şimdi büyükler Avrupa’da dönüp, tekrar evlerini tamir edip, Eve dönmek istiyorlar. Eskiden köye dönüp, imkanları yoktu. Şimdi Devletin müsaadesi ve yardımıyla köy eski zamanlarına dönmek için, Devlet yolları ve köy restorasyonu yaptı. Devlet, Eskiden köyde kalanların hepsinin köylerine dönmelerinin yolunu açtı. Dedi. 

KÖYDE PROJE BAŞLADI 

Savur Kaymakamı projedeki genel amaçlarının Dereiçi Köyü’nün zengin tarihi ile kültürünün yaşatılması ve turizm çeşitliliğinin artırılması yoluyla sosyo-ekonomik kalkınmanın sağlanması olduğunu ifade etti. 

Yeni̇den Hayat Bulan Derei̇çi̇ (Keleti̇) Köyü Unesco Yolunda4

KELETİDE (DEREİÇİ) BİR CAMİİDE VAR
Mahallede, Ortodoks, Katolik ve Protestan inançlarına yönelik 3 kilise bulunuyor. Ayrıca 1 cami, kaya mezarlar, 1 manastır ve 3 kilise kalıntısı üzerindeki çeşitli projeler ile Mahallenin en önemli özelliklerinden birisinin de geçmiş yıllarda sanatkârların yer aldığı bir tarihi çarşıya sahip olması olması “Dereiçi farklı kılan bir ortaçağ kentini anımsatan korunmuş mimari dokusunun yanı sıra köyde yan yana duran 3 farklı kilisedir ve sonradan yapılan camide bulunmaktadır. 

KÖY DEREİÇİ ( KELET) Unesco yolunda; 

Bugünkü KELET’te yapılan Unesco etkinliğinde Mardin Valisi, Savur Kaymakamı ve Savur belediye başkanı ile Milletvekili Mahmut Kaplan da bulunuyor.

Bugünkü etkinlikte Avrupa’ya göç etmiş, Dereiçi (Keleti) hristiyanlar kilisede ayın yaptı. 

Üzüm bağlarıyla da meşhur olan Dereiçi kültür, inanç, eko turizm ve Agro turizm içinde potansiyeli içinde barındırıyor.

Haber ve Foto: Hamdullah İlhan 

Yeni̇den Hayat Bulan Derei̇çi̇ (Keleti̇) Köyü Unesco Yolunda3

Muhabir: Nurşen Ağar