Bu ölümcül hastalık, başta Kuzey Amerika'daki geyik ve alageyik türleri olmak üzere Avrupa'ya kadar yayılma potansiyeli gösteriyor. Hayvanlarda ciddi kilo kaybı, koordinasyon bozukluğu ve anormal davranışlar sergilemesine neden olan hastalık, onların "zombi" benzeri hareketler yapmalarına yol açıyor.

"Kronik israf hastalığı" (CWD) olarak da bilinen bu hastalık, prion adı verilen anormal proteinlerin beyinde birikmesi sonucu meydana geliyor. Hastalık bulaşıcı olup, hasta hayvanların idrarı, dışkısı veya tükürüğü yoluyla diğer hayvanlara yayılabiliyor. Ayrıca toprak ve su gibi çevresel etmenler de bu hastalığın yayılmasında rol oynayabiliyor.

CWD'nin insanlara bulaştığına dair herhangi bir kanıt bulunmasa da, uzmanlar bu riskin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtiyor. Özellikle hastalıklı hayvan etinin tüketiminden kaçınılması tavsiye ediliyor. Dr. Cory Anderson, İngiltere'deki deli dana hastalığı salgınının benzer bir duruma dönüşebileceği konusunda uyarıda bulunarak, insanların hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: NTV