Bu düzenlemeye göre, ilgili mevzuat kapsamında yer alan ve 31 Aralık 2023 tarihli gelir tablosunda brüt satışları 50 milyon liranın altında kalan mükelleflerin, 2024 hesap döneminin ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinin sonu itibarıyla enflasyon düzeltmesi yapmaları gerekmeyecek. Özel hesap dönemine tabi mükellefler için ise 2024 takvim yılında sona eren hesap dönemine ilişkin gelir tablosundaki brüt satışlar dikkate alınacak. Bu mükelleflerin, ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerine ait beyannamelere dönem sonu bilançolarını eklemeleri gerekmeyecek.

Öte yandan, sürekli olarak işlenmiş altın, gümüş alım-satımı ve üretimiyle uğraşan mükellefler, Kanun'un ilgili fıkrasında belirtilen şartlar doğrultusunda, her bir geçici vergi dönemi sonunda enflasyon düzeltmesi yapma zorunluluğu taşıyor. Bu mükelleflerin, geçen yıl sonundaki gelir tablosunda brüt satışları 50 milyon liranın altında olsa dahi, 2024 hesap döneminin ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemleri için enflasyon düzeltmesi yapmaları gerekecek.

Atama Ve Görevden Alma Kararları Resmi Gazete'de

Ayrıca, 31 Aralık 2023 tarihli gelir tablosunda brüt satışları 50 milyon lira ve üzerinde olan mükellefler, 2024 hesap döneminin ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapmaya devam edecekler.

Enflasyon düzeltmesi yapılmaması uygun görülen durumlarda ise, 2024 hesap döneminin ikinci geçici vergi dönemine ait mali tablolarını enflasyon düzeltmesine tabi tutan ve bu düzeltme sonrasında oluşan kar veya zararları yasal defterlerine kaydederek geçici vergi beyannamelerini tebliğin yayım tarihi itibarıyla veren mükelleflerin, bu döneme ilişkin yasal kayıtlarını yeniden düzeltmeleri gerekmeyecek.

Bu mükellefler, enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan kar veya zarar kayıtları ile enflasyon düzeltmesi yapılmadığında oluşan kar/zarar farkını, 2024 hesap dönemi ikinci geçici vergi dönemi beyannamelerinde "Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler" veya "Zarar Olsa Dahi İndirilecek İstisna ve İndirimler Bölümünün Diğer İndirimler" kısmında beyan edecekler. İkinci geçici vergi dönemi beyannameleri, enflasyon düzeltmesi öncesinde oluşan kar veya zarara göre yeniden düzenlenerek verilecek. Beyanname verme süresi içinde bu düzeltme işlemleri yapılırsa, herhangi bir vergi cezası veya gecikme faizi ödenmeyecek.

Kaynak: AA