Ehliyet süreci hakkında İLKHA muhabirine konuşan Kızgın, kurs seçerken başarı ortalamasının dikkate alınmasının önemine değindi ve ne kadar erken başvurulursa o kadar uygun fiyata ehliyet alınabileceğini ifade etti.

Kızgın, sürücü kursu ücretlerinin valilikler ve Bakanlık tarafından belirlendiğini belirterek, "Kurs ücretleri illere göre değişiklik gösteriyor. İstanbul'da fiyatlar genellikle 15 bin TL civarında. Adaylar minimum 13 bin TL ödeyerek kayıt yaptırabiliyor. Ancak 13 bin TL'nin altında ücret sunan kurumlar da var. Bu fiyatların altında hizmet verilmesi aslında yasal değil," dedi.

"Kurs Seçiminde Başarı Oranı Önemli"

Kızgın, adayların yasal olarak akan trafikte 14 ders alma hakkı olduğunu hatırlatarak, "Bu 14 ders, her gün 2 saat eğitimle 7 gün boyunca veriliyor. Ancak bazı kurumlar, fiyatları düşürmek için eğitimi 3 güne indiriyor ve bu da adayların sınavda başarısız olmasına yol açıyor. Sınavda kalan adaylar, her tekrar için 2 bin 500 TL ek ücret ödüyor. Üç kez kaldıklarında ise bu tutar 7 bin 500 TL'yi buluyor. Sonuç olarak, adayın toplam kurs maliyeti 20 bin TL’yi geçebiliyor. Bu nedenle kurs seçerken, kursun başarı oranı, verilen dersler, direksiyon eğitmenlerinin kalitesi gibi faktörlere dikkat edilmesi gerekiyor," şeklinde konuştu.

Yeni Ehliyet Alacaklar Dikkat Surucu Kurslari Yonetmeligi Degisti Surucu Kurslarindaki Degisiklikler Neler Yeni Surucu Kursu Yonetmeligi Nedir 7P2B

"Erken Başvuru Daha Ekonomik Olur"

Kızgın, geçen yıla göre ehliyet kursu kayıtlarında bir düşüş olduğunu belirtti ve "Ekonomik koşulların kötüleşmesi ve alım gücünün azalması nedeniyle kayıtlar azaldı. Her yıl sonunda fiyatlar artıyor, bu yüzden adaylar için erken başvurmak daha avantajlı. Yeni yılda vergiler de artacak. Şu anda kaydolup Eylül döneminde kursa başlayan bir aday, yıl sonuna kadar ehliyetini alabilir. Ancak gecikenler yeni yılın zamlarından etkilenebilir. 5 bin 165 TL olan ehliyet harcı, nüfus vergisi zammıyla birlikte 8 ila 10 bin TL'ye çıkabilir," ifadelerini kullandı.

Kaynak: İLKHA