Haziran ayında Almanya’da tespit edilen XEC adlı varyant, İngiltere, ABD, Danimarka ve birkaç ülkede daha görüldü. Uzmanlar, mevcut aşıların ciddi vakaları önlemede yardımcı olacağını belirtirken, sonbaharda bu varyantın yayılmasını hızlandırabilecek bazı yeni mutasyonlar taşıdığına dikkat çekiyorlar.

Aşılar, son varyantlara karşı daha etkili olacak şekilde güncellenmiş durumda, ancak XEC varyantı bu güncellemelerin dışında kalıyor. University College London’daki Genetik Enstitüsü Direktörü Prof. Francois Balloux, XEC'nin diğer Covid varyantlarına göre “nispeten daha bulaşıcı” olabileceğini ancak aşıların yine de iyi bir koruma sağlayacağını ifade ediyor.

Prof. Balloux, XEC'nin kış boyunca baskın varyant haline gelebileceğini öngörüyor. California’daki Scripps Araştırma Translasyonel Tıp Enstitüsü Direktörü Eric Topol ise bu varyantın yayılmasının henüz yeni başladığını belirtiyor.

Topol, Los Angeles Times’a yaptığı açıklamada, “XEC'nin gerçekten yayılıp bir dalgaya dönüşmesi birkaç ay sürebilir. Şu an için bu varyant kontrolü ele alıyor gibi görünüyor, ancak geniş çapta yayılması biraz zaman alacak” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi