Hafifliği ve lezzetiyle en az mercimek çorbası kadar sevilen Yayla Çorbası, neredeyse her evde yapılmaktadır. Eskiden buğday ve yoğurtla hazırlanan bu çorba, şimdilerde buğdayın yerini pirince bırakmıştır. Az malzemeli ve kolayca yapılan bu çorba, lezzetiyle uzun zamandır tercih edilen bir lezzettir. Hem günlük sofralarda hem de özel davet sofralarında baş köşede yer alır.

Yayla Çorbası tarifi için gerekli malzemeler:

  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1.5 yemek kaşığı un
  • 1 yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 6 su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 2 yemek kaşığı limon suyu
  • Nane, tuz, pul biber

Ekşi yoğurdun da değerlendirilme yöntemlerinden biri olan Yayla Çorbası'nın yapılışına geçelim:

Öncelikle 2 su bardağı yoğurdu, limon suyunu ve 1.5 yemek kaşığı unu iyice çırpın, homojen bir kıvam elde edene kadar karıştırın.

Ardından yumurta sarısını ekleyip tekrar çırpın.

Sonra 6 su bardağı suyu bu karışımın üzerine dökün ve iyice karıştırın. Suyun soğuk olması önemlidir. Karışımı hazırladıktan sonra ocağın altını açın ve orta ateşte bir süre pişmeye bırakın.

Karışım kaynamaya başladığında yıkanmış pirinci ekleyin ve bir süre daha pişmeye devam edin.

Ayrı bir tavada sıvıyağınızı kızdırın ve üzerine naneyi ekleyin, karıştırın. Hazırlanan yağı çorbanın üzerine dökün, tuz ve pul biber ekleyerek karıştırın. Son olarak ocağın altını kapatın.

Artık nefis Yayla Çorbanız servise hazır. Afiyet olsun :)

Muhabir: Şükran Budak