Yapılan düzenleme kapsamında, Türkiye'deki denklik işlemlerinde dil belgesinin zorunlu hale getirildiği belirtildi. Yükseköğretim Kurulu tarafından esas alınan sıralama kuruluşlarının en az 3'ünde ilk 400'lük dilim içerisindeki üniversitelerden mezun olanlar ise bu uygulamadan muaf tutulacak.

Düzenlemeyle birlikte, öğrenim gördüğü programın diline dair belge, denklik başvurusu sırasında ibraz edilecek. Önceki yönetmeliğin 4. maddesinin (ğ) bendi, "Öğrenim görülen program dilinde Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen sınavlardan Kurulun belirlediği puan/belge..." şeklinde değiştirildi ve bu belge, tanıma veya denklik başvurusu sırasında zorunlu hale getirildi.

Ayrıca, başvuru belgeleri arasına eklenen yabancı dil başarı puan belgesi, başvuru sırasında ibraz edilebilecek. Öğrenim gördüğü programın diline ilişkin belgenin uygunluğu, mezuniyet tanıma belgesi ve diploma denklik belgesi başvuruları incelenirken denetlenecek.

Dil belgesinin süresi içerisinde ibraz edilmemesi veya başarı şartlarını taşımaması durumunda denklik başvurusu reddedilecek. Yükseköğretim Kurulu, öğrenim görülen programın dilinde daha önce kabul edilen bir sınavın bulunmaması halinde, hangi sınavların kabul edileceği ve başarı puanının ne olacağını belirleyecek.

YÖK kaynaklarına göre, bu düzenleme ile adayların öğrenim gerçekliği ve programın gerektirdiği kazanımları elde edip etmediği konusundaki şüphelerin giderilmesi amaçlandı. Ayrıca, öğrencilerin mezun olmadan önce öğrendikleri dili bilmelerinin, programın kazanımlarını edinip edemediklerini gösterdiği ifade edildi.

Kaynak: (AA)