Kent ve çevre illerden getirilen kedi, köpek, sığır, at ve kanatlı gibi hayvanların, kaza veya benzeri sebeplerle oluşan yaralanmaları ve yürüme zorlukları cerrahi operasyon gerektirmeksizin fizik tedavi ile tedavi ediliyor.
DÜ Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sadık Yayla, hastanede yılda 10 binden fazla hayvanın tedavi gördüğünü, bu hastaların çoğunluğunu kedi ve köpeklerin oluşturduğunu belirtti. Yayla, daha önce bölgede fizik tedavi imkanının bulunmaması nedeniyle, hayvanların kemik, kas dokusu veya eklemle ilgili problemlerinin cerrahi gerektirmeyen vakalarda tedavi için bu yöntemi uygulamaya başladıklarını ifade etti.
Fizik tedavinin, hayvanların kas iskelet sistemini etkileyen hastalıklarda kullanıldığını belirten Yayla, bu tedavi yönteminin kas, eklem ve kemik dokularını hedef alarak ağrıları azalttığını ve hayvanların yürüme kabiliyetini artırdığını söyledi. Merkezde kullanılan yöntemler arasında trase, terapötik ultrason ve lazer uygulamalarının olduğunu belirten Yayla, bu yöntemleri hastanın durumuna göre seanslar halinde uyguladıklarını dile getirdi.
Veteriner Fakültesi Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı, hayvan sahiplerinin fizyoterapi uygulamalarına olan ilgisinin artmasıyla birlikte bu tedavi yönteminin daha yaygın hale geleceğini söyledi. Hastaların tedavi sonrası geri dönüşlerin olumlu olduğunu vurgulayan Yayla, özellikle 3 seans sonrasında hayvanların belirgin bir rahatlama gösterdiğini ve ağrıların ortadan kalktığını belirtti.
Hasta sahiplerinden Muhammed Atay, köpeğinin sağ diz eklemindeki dokuların zedelendiğini ve uzun süredir aksaklık yaşadığını ifade etti. Veteriner hekimlerin cerrahi operasyon yerine fizik tedavi uygulamasını önerdiğini söyleyen Atay, bu tedaviyle köpeğinin sağlığına kavuşmasını umduğunu belirtti. Ayrıca, bu tür tedavilerin sunulduğu kliniklerin artması dileğinde bulundu.