Yapay zekanın yükselişiyle birlikte yeni meslek gruplarının ortaya çıkacağını ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Kristin Surpuhi Benli, "İnsanlar yapay zeka teknolojilerinin ihtiyaç duyduğu alanlarda kendilerini geliştirerek, yeni beceriler edinerek bu teknolojinin potansiyelinden yararlanabilirler." dedi.
Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Kristin Surpuhi Benli, yapay zeka kaynaklı işsizlik kaygısını değerlendirdi.
Yapay Zeka İnsanlara Yardımcı Olmak Amacıyla Kullanılıyor
Dr. Öğr. Üyesi Kristin Surpuhi Benli, yapay zekanın rutin işlemleri hızlandırmak, verimliliği ve kaliteyi artırmak, hata oranını azaltmak gibi amaçlarla kullanıldığını belirtti. Yapay zeka, ofis işleri, muhasebe, hukuk hizmetleri, sağlık hizmetleri ve müşteri hizmetleri gibi birçok sektörde değişimlere yol açıyor. Bu süreçte rutin işlerde çalışanlara olan talep azalırken, yüksek vasıflı iş gücüne olan talep artıyor. Çalışanların yetkinlik, bilgi ve becerilerinde değişimler meydana geliyor. Bu yeni dönemde beklentileri karşılayamayan çalışanların iş gücü piyasasındaki talebi azalıyor. Çalışanların vasıflı işleri yapabilecek seviyeye gelmeleri için yüksek kaliteli bir eğitim sürecinden geçmeleri gerekiyor.
Basit ve Tekrarlanan İşlerde İş Gücünü Azaltabilir
Yapay zekanın belirli bir rutine sahip, basit ve tekrarlanan işlerde iş gücünü azaltabileceğine vurgu yapan Benli, "Örneğin, çağrı merkezlerinde kullanılan yapay zeka destekli sohbet botları, basit müşteri taleplerine hızlı ve günün her saatinde yanıt verebilir. Böylelikle çağrı merkezi çalışanlarının bazı görevlerini üstlenirler. Ancak karmaşık bir sorun olduğunda, müşteriler çalışanlarla iletişime geçer." diye bilgi verdi.
Benzerlik Gösteren Davaları Araştırabilir
Yapay zekanın insan kaynakları, finans ve hukuk gibi alanlarda da yardımcı olabileceğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Benli, "Örneğin, hukuk alanında yapay zeka, benzer davaları araştırıp analiz ederek stajyer avukatların işlerini hızlandırabilir. Yapay zeka kısa sürede yüzlerce davayı inceleyip sonuç sunabilir." dedi.
Yapay Zeka ile Özgün Olmayan Haber İçerikleri Üretilebilir
Yapay zekanın gazetecilik gibi bazı mesleklerde risk oluşturabileceğini ifade eden Benli, "Yapay zeka ile özgün olmayan haber içerikleri üretilebilir. Tıp alanında ise yapay zeka, hekimlere teşhis ve tedavi aşamalarında yardımcı olabilir. Görüntü analizinin otomatikleştirilmesi gibi görevlerde kullanılarak radyologların ve patologların işlerini kolaylaştırabilir. Yazılım alanında da yazılım geliştirme sürecini iyileştirmek ve ortaya çıkan yazılımın kalitesini artırmak için kullanılabilir." şeklinde konuştu.
Yeni Meslek Grupları Oluşacak
Yapay zekanın yükselişi ile birlikte yeni meslek gruplarının ortaya çıkacağını belirten Benli, "Yapay zeka, etik sorunları da beraberinde getiriyor. Bu sorunları çözmek için yapay zeka etik uzmanlığı gibi yeni meslek dalları oluşacak. Yapay zekanın hatalarından kimin sorumlu olacağı gibi konular hukuk alanında yeni çalışmalar gerektirecek ve yeni hukuki düzenlemeler yapılacaktır. Yapay zeka mühendisliği, robotik mühendisliği, veri bilimi uzmanlığı, siber güvenlik uzmanlığı, dijital pazarlama uzmanlığı gibi meslekler iş dünyasında öne çıkacaktır. Veri analizi, makine öğrenmesi, doğal dil işleme, veri tabanı yönetimi gibi alanlarla ilgili altyapısı olan çalışanlara daha fazla ihtiyaç duyulacak. İnsanlar, yapay zeka teknolojilerinin ihtiyaç duyduğu alanlarda kendilerini geliştirerek bu teknolojinin potansiyelinden yararlanabilirler." diyerek sözlerini tamamladı.