Japonya'nın en büyük telekomünikasyon şirketi Nippon Telgraf ve Telefon (NTT), Japonya'nın önde gelen gazetelerinden Yomiuri Şimbun ile ortak yayımladığı açıklamada, yapay zekanın kullanımına ilişkin yeni kurallar belirlenmesi gerektiğini duyurdu.
Açıklamada, "En kötü senaryoda yapay zeka, demokrasi ve toplumsal düzenin çökmesine neden olabilir, bu da savaşlara yol açabilir" dendi.
Japonya hükümetinden 31 Ekim 2025'te düzenlenmesi planlanan genel seçimlerde güvenliğin sağlanması için yapay zeka teknolojisine dair denetimleri artıracak düzenlemeler yapması istendi.
Gazeteye göre, ABD'den ülkeye ithal edilen yapay zeka programlarının deepfake videolar üretilmesine ve dezenformasyona yol açabileceği uyarısı yapıldı.
Yapay zeka alanında aktif araştırmalar yürüten NTT, Amerikan teknoloji firması OpenAI'ın ürettiği ChatGPT'ye benzer bir yapay zeka programı hazırladı.
Firmanın iş sektöründeki ortaklarıyla paylaştığı "tsuzumi" adlı program, daha az işlem gücü gerektirdiği gibi Japonca komutlarla daha etkili çalışabiliyor.
Avrupa Parlamentosu, 13 Mart'ta dünyanın ilk yapay zeka yasasını kabul etti.
Avrupa Yapay Zeka Yasası, 46'ya karşı 523 üyenin oyuyla parlamentodan geçti.
Uygulama kapsamında özellikle güvenlik güçlerinin biyometrik tanımlama sistemlerini kullanmasında sınırlamalar devreye sokuldu.
Yasa kapsamında, deepfake video veya ses kayıtlarının da sahte olduğunun açıkça belirtilmesi zorunlu hale getirildi.
Düzenleme gelecek ay itibarıyla iki yıl içinde kademeli olarak tüm Avrupa Birliği ülkelerinde uygulamaya konacak.
Yapay zekanın faydaları ve riskleri hakkında tartışmalar devam ediyor.
Uzmanlar, yapay zekanın etik ve sorumlu bir şekilde geliştirilmesi ve kullanılması gerektiğini vurguluyor.
Yapay zekanın toplumu nasıl etkileyeceği ise önümüzdeki yıllarda daha net bir şekilde ortaya çıkacak.