Vitaminlerin, hücre yenilenmesine ve enerji üretimine yardımcı olan, vücudun düzenli olarak belirli miktarlarda ihtiyaç duyduğu düzenleyici ve direnç arttırıcı maddeler olduğunu vurgulayan Şahin, suda eriyen ve yağda eriyen olmak üzere iki gruba ayrılan vitaminlerin doğal besin kaynaklarında bulunduğunu söyledi.
Ancak günümüz koşullarında besinlerin içerdikleri vitamin miktarının düşük olabileceğini, bu nedenle dengeli bir diyetin önemli olduğunu ifade etti.
"Vitamin Eksikliği, Beslenme Alışkanlıkları ve Çevresel Faktörlerden Kaynaklanabilir"
Vitamin eksikliğinin, besinlerin pişirilme teknikleri, muhafaza ve taşıma yöntemleri, toprak verimliliği gibi faktörlerden kaynaklandığını belirten Şahin, ayrıca stres, hava kirliliği, gebelik, spor, sigara gibi etkenlerin de vitamin ihtiyacını artırabileceğini sözlerine ekledi.
Besinlerin içeriğinin zamanla azaldığını ve besinlerin fakirleştiğini ifade eden Şahin, düzensiz beslenme alışkanlıklarının da vitamin eksikliğini tetikleyebileceğini söyledi. Mevsim geçişlerinde ise bağışıklık sistemini güçlendirebilmek adına ekstra vitamin ihtiyacının ortaya çıkabileceğini belirtti.
Diyetisyen Şahin, vitamin eksikliği yaşandığında, sadece besinlerle alımın yetersiz kalabileceğini ve takviye olarak vitamin almanın gerekebileceğini belirtti. Ancak bu takviyelerin hekim kontrolünde kullanılması gerektiğini vurgulayarak, bilinçsizce yapılan vitamin kullanımının zararlı sonuçlar doğurabileceğini ifade etti.