Vergi ve sosyal güvenlik konularında önemli değişiklikler içeren kanun teklifinin görüşmeleri sürerken, en düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya yükseltilmesini de içeren bazı maddeler üzerinde anlaşma sağlandı.

Dünkü oturumda teklifin 9 önemli maddesi daha kabul edildi.

Devreden KDV ve İade Hakkı

Kabul edilen maddelere göre, birleşme, devir ve bölünme işlemlerinde, devreden KDV ve iade hakkının 5 takvim yılı kriterine veya zaman aşımına bağlı olmaksızın vergi incelemesi yoluyla yeni şirkete devredilmesine izin verilecek.

KDV İndirimi

Mükelleflerin KDV beyannamelerinde yer alan indirilecek KDV tutarlarının 5 takvim yılı süresince indirim yoluyla giderilememesi halinde, bu süre sonunda kayıtlardan çıkarılarak yapılacak vergi incelemesi ile gelir veya kurumlar vergisinin tespitinde gider olarak dikkate alınması sağlanacak.

KDV İadelerindeki Esas Usul

Mükelleflerin KDV iadelerinin doğru yapılması ve haksız KDV iadesine sebebiyet verilmemesi için KDV iadelerindeki esas usul "vergi incelemesi" olarak belirlenecek. İade hakkı doğuran işlemlerden kaynaklanan talepler, vergi inceleme raporu sonucuna göre yerine getirilecek.

İndirilemeyen katma değer vergisi, sonraki döneme devreden katma değer vergisi hesabından çıkarılarak özel bir hesaba alınacak. Özel hesaba alınan bu vergi, 3 yıl içinde mükellefler tarafından yapılacak talep üzerine, Vergi Usul Kanunu'ndaki zaman aşımı süreleri dikkate alınmaksızın, bir yıl içerisinde yapılacak vergi incelemesi sonucunda gider olarak yazılacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Yetkileri

Bu suretle talepte bulunulmayan katma değer vergisi gider olarak yazılamayacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı, ilgili maddenin uygulanmasında vergi incelemesi dışında farklı usuller belirlemeye, uygulamaya ilişkin usul ve esasları tespit etmeye yetkili olacak. Bu hüküm, 1 Ocak 2030'da yürürlüğe girecek.

Yabancıların Deprem Yardımlarına KDV İstisnası

Düzenlemeyle, yabancı devlet kurum ve kuruluşlarının deprem nedeniyle yapacakları yardımlara KDV istisnası getiriliyor.

6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerden etkilenen bölgelerde, genel bütçeli kamu idareleri ile yabancı devlet kurumları arasında imzalanan protokoller kapsamında bağışlanacak konut, iş yeri, okul, hastane, ibadethane gibi taşınmazların inşasına ilişkin teslim ve hizmetler, 1 Ocak 2024'ten itibaren KDV'den muaf olacak.

Vergi İndirimi

Bu kapsamda yapılan teslim ve hizmetler nedeniyle yüklenilen vergiler, vergiye tabi işlemlerden indirilecek. İndirim yoluyla telafi edilemeyen vergiler, kanun kapsamında işlem yapan mükellefin talebi üzerine iade edilecek.

Serbest Bölgelerde Vergi İstisnası Kaldırılacak

Serbest bölgelerde faaliyet gösteren kurumların, yurt içine yaptıkları satışlardan elde edilen kazançlara tanınan gelir ve kurumlar vergisi istisnası kaldırılacak. Yalnızca bu bölgelerde imal edilen ürünlerin yurt dışına satışından elde edilen kazançlar vergi istisnasına tabi olacak. Bu düzenleme, 1 Ocak 2025'ten itibaren geçerli olacak.

ÖTV Uygulaması Farklılıkları Giderilecek

Kanunla, ulusal güvenlik kuruluşlarının ithal edeceği bazı malların yurt içi teslimi ve ithalatında oluşan ÖTV uygulaması farklılıkları giderilecek.

Maktu Vergi Tutarı Kararı

Bazı tütün mamullerinden alınan asgari maktu vergi tutarının "yüzde 20'sine kadar" olan sınırlama kaldırılacak, birim ambalajda bulunan mamul için alınacak asgari maktu vergi tutarı kadar maktu vergi alınabilecek.

Türk Kızılay Derneği'nde Çalışanların Aylıkları

Türk Kızılay Derneği ve bağlı işletmelerde çalışanların, herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı almaları halinde dahi bu aylıkları kesilmeyecek.

Kaynak: AA