Bakan Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadele, vergide adalet ve etkinlik sağlama konularının ekonomi programlarının en önemli unsurları arasında yer aldığını vurguladı.

Şimşek, "Vergi adaletini güçlendirmek için çalışmalara devam ediyoruz. Vadesi geçmiş ve ödenmemiş vergi ve ceza borcu bulunan mükelleflerin isimlerini açıklamak üzere gerekli talimatları verdik. 5 milyon lira ve üzerinde borcu olan mükelleflerin listesi kamuoyuna açıklanacak." ifadelerini kullandı.

Bu çerçevede, 15-31 Ekim 2024 tarihleri arasında Türkiye genelindeki tüm vergi dairelerinde, 1-15 Kasım 2024 tarihleri arasında ise Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinde mükelleflere ait listelerin yayınlanacağı belirtildi.

İki Farklı Liste Yayımlanacak

Bakan Şimşek, konuya ilişkin Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nin yayımlanacağını ve bu kapsamda iki ayrı listenin açıklanacağını belirtti.

Birinci listede, 31 Aralık 2023 itibarıyla vadesi geldiği halde 30 Eylül 2024'e kadar ödenmemiş vergi ve ceza borçları bulunan mükelleflerin isimleri yer alacak. İkinci listede ise, borç durumu fark etmeksizin, 1 Haziran 2023-31 Mayıs 2024 tarihleri arasında vergi incelemesi veya takdir komisyonu kararlarına göre vergi ve ceza hesaplanan ve tarhiyatları kesinleşen mükelleflerin isimleri açıklanacak.

Deprem Bölgesindeki Mükellefler Kapsam Dışında Bırakıldı

Bakan Şimşek, kamuoyunda "vergi yüzsüzü" olarak adlandırılan bu listelerde yer almak istemeyen mükelleflere eylül sonuna kadar süre tanındığını hatırlatarak, "Açıklayacağımız listelerde ismi çıkmasını istemeyen mükellefler için eylül sonuna kadar süre tanıyoruz." dedi.

Ayrıca, Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen bölgelerdeki mükelleflerin, deprem tarihi itibarıyla gelir ve kurumlar vergisi mükellefiyetleri bulunsa bile, kesinleşmiş veya vadesi geçmiş vergi ve ceza borçlarının açıklanmayacağını bildirdi.

Kaynak: AA