Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hatice Uce Özkol, "Göle giren özellikle yağlı cilde sahip olanlar bundan etkilenir. Gölün sodalı suyu, cildin ölü tabakasını temizler. Bu nedenle çocukların sık sık göle girmesi saçlarının sararmasına yol açar. Sodanın açıcı etkisi, güneşle birleşince ve bölgenin yüksek rakımının da etkisiyle saçları sarartır" dedi.

Dünyanın en büyük sodalı gölü ve Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü, yaz aylarında Ege ve Akdeniz sahillerini aratmıyor. Denizden 1700 metre yükseklikte, yüzölçümü 3.713 kilometrekare ve derinliği 451 metre olan Van Gölü, doğal güzellikleri ve saklı koylarıyla ilgi çekiyor. Van Gölü kıyısındaki yerleşim yerlerinde yaşayan çocuklar da yazın göle giriyor. Göle giren çocukların saçları, sodalı suyun etkisiyle bir süre sonra sararıyor. Tuşba ilçesine bağlı Yaylıyaka Mahallesi'nde gölde yüzen çocuklar, bu durumun gölün sodalı suyundan kaynaklandığını söylüyor. Mahalle sakinlerinden Ekrem Tan, gölde yüzen tüm çocukların saç ve kaşlarının yazın sarardığını, kışın ise eski rengine döndüğünü belirtti.

Göle Giren Çocuklar Sarışın Oluyor 5

'KIZIL OLANLAR KIRMIZILAŞABİLİR'

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaşı Tıp Merkezi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Uce Özkol, yaz aylarında Van Gölü'nün sodalı suyunun cilt ve saç üzerinde etkili olduğunu söyledi. Güneş ve sodalı suyun etkisiyle saçların sarardığını belirten Prof. Dr. Özkol, "Göle giren özellikle yağlı ciltler bundan etkilenir. Gölün sodalı suyu, cildin ölü tabakasını temizler. Bu nedenle çocukların sık sık göle girmesi saçlarını sarartır. Sodanın açıcı etkisi güneşle birleşince, bölgenin yüksek rakımıyla birlikte özellikle yatkın olan çocuklarda saçları sarartır. Tamamen esmer olan çocukların değil, daha çok kumral olan çocukların saçları daha sarıya, saçı kızıl olanların ise daha kırmızıya dönebilir" ifadelerini kullandı.

Göle Giren Çocuklar Sarışın Oluyor 6

'SAÇLAR SARARSIN AMA VÜCUTLAR YANMASIN'

Prof. Dr. Hatice Uce Özkol, "Kışın etki ortadan kalkınca saçlar normal haline döner. Burada önemli olan saçların sararması değil, vücudu korumaktır. Bölgenin rakımı çok yüksek. Gölde yüzen çocuklarımızın mümkünse yanmamaları gerekir, buna dikkat etmeliler. Çünkü güneşin etkisiyle her bir yanık, deri kanseri riskini artırır. Bu nedenle saçları sararsın ama vücutları yanmasın. Önlem almaya gerek yok çünkü buranın çocuklarının saçlarının sararması, çoğunun hoşuna gidiyor. Doğu Anadolu halkı için sarı saç, değerlidir. Bu nedenle saçlarının sararmasını isteyen çocuklar yaz boyu göle giriyor" dedi.

Göle Giren Çocuklar Sarışın Oluyor 7

'SARI SAÇLARDAN MEMNUNUZ'

sınıf öğrencisi Semih Gök (11) de yaz tatili başlayınca göle girdiklerini söyledi. Köylerinin Van Gölü kıyısında olduğunu belirten Gök, "Yaz tatili başlayınca Van Gölü'ne girmeye başlıyoruz. Her gün gölde yüzüyoruz. Bu durum, saçlarımızın sarı olmasına neden oluyor. Bu durumdan da memnunuz" diye konuştu.

Göle Giren Çocuklar Sarışın Oluyor 3

Göle Giren Çocuklar Sarışın Oluyor 2

Göle Giren Çocuklar Sarışın Oluyor 1

Göle Giren Çocuklar Sarışın Oluyor 4

Göle Giren Çocuklar Sarışın Oluyor 8

Kaynak: (DHA)