Gevaş ilçesindeki Selçuklu Mezarlığı'ndan alınan taşlarla yapılan ve yıllar önce su altında kalan iskele, göl seviyesinin düşmesiyle tekrar gün yüzüne çıktı.
Van Gölü Kıyısındaki Tarihi Hazine
İskeledeki 35 adet Selçuklu dönemine ait mezar taşı, Van Müze Müdürlüğü uzman ekipleri tarafından uzun uğraşlar sonucu gölden çıkarıldı. Bu tarihi taşlar, üzerlerindeki yazı ve motiflerle dikkat çekiyor. 2 metrelik büyüklükleriyle öne çıkan mezar taşları, müzeye taşınarak koruma altına alındı. Ardından, üzerlerindeki liken tabakaları temizlendikten sonra taşlar, Selçuklu Mezarlığı'na yeniden yerleştirilecek.
Van Müze Müdürü Erdal Acar, yaptığı açıklamada, su seviyesinin azalmasıyla birlikte ortaya çıkan mezar taşlarını koruma altına almak için çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Geçmiş yıllarda Selçuklu Mezarlığından getirilen taşların iskele yapımında kullanıldığını ifade eden Acar, sözlerine şu şekilde devam etti: "Son zamanlarda Van Gölü'nde su seviyesinin azalmasıyla bu mezar taşları görünür hale geldi. Biz de Kültür ve Turizm Bakanlığımızdan gerekli izin ve destekleri alarak göl içinde ve göl kenarında görünür vaziyetteki 35 İslami mezar taşını arkeoloji müzesindeki taş laboratuvarımıza götürüyoruz."
Selçuklu Mezar Taşları Göl Çekilmesiyle Gün Yüzüne Çıkıyor
Acar, çalışmanın uzman ekiplerle titizlikle yürütüldüğünü ve taşlarda uzun süre kalan tuzlu ve sodalı suyun etkisiyle restorasyon ve konservasyon çalışmalarının yapılacağını sözlerine ekledi. Yapılan çalışmanın ardından, gelecek kazı sezonunda mezar taşlarının ait oldukları Selçuklu Mezarlığı'na yerleştirileceği belirtildi. Acar, "Tarihi taşların açığa çıkmasını bir fırsat olarak gördük. Beşeri ve iklimsel tehlikeye de açık hale geldi. Biz de bu çalışmalarımızla koruma altına almış olduk." dedi.