Yüksek sıcaklıklar nedeniyle sıcak hava vuruşu vakalarının arttığına dikkat çeken Dr. Sezgin, açık havada bulunmanın ardından ortaya çıkabilecek ölümcül sıcak hava vuruşu tehlikesine karşı uyarılarda bulundu.

Dr. Sezgin, sadece 5 ila 10 dakika içinde vücut ısısının beyin gibi hayati organlardan kan çekerek kafa karışıklığı, baş dönmesi ve bayılmaya yol açabileceğini belirtti.

Vücudun tamamen sıcak hava vuruşuna maruz kalması ve vücut fonksiyonlarının tamamen kaybolması ise sadece 15 dakika sürüyor.

Güneş hava vurması belirtileri arasında baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, baş ağrısı, bilinç bulanıklığı, konuşma bozukluğu ve nöbetlerin yer aldığını vurgulayan Dr. Sezgin, ayrıca kalp atış hızında artış, çarpıntı, kas spazmları ve bayılma gibi belirtilerin de ortaya çıkabileceğini dile getirdi.

"Sıcak hava vurması vücudun normal işleyişini bozar"

Özellikle Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu Bölgesi'nde hava sıcaklıklarının yüksek seviyelere çıktığını belirten Sezgin, "40 santigrat derece ve üstündeki sıcaklıklar, vücut sıcaklığının çok yükselmesine bağlı olarak sıcak hava vurmasına yol açabilir. Sıcak hava vurması, vücut sıcaklığının artmasıyla vücudun işlevselliğini bozan bir hastalıktır. Vücudun sağlıklı çalışabilmesi için belli bir sıcaklık aralığında kalması gerekmektedir. İnsan vücut sıcaklığı genellikle 36-37 derece arasında seyreder. Vücut sıcaklığı 40 dereceye yaklaştıkça sıcak hava vurması riski artar." dedi.

Sıcak hava vurmasının belirtileri nelerdir?

Sıcak hava vurmasının belirtilerine de dikkat çeken Dr. Sezgin, "Ciddi sıcak hava vurmasında baş ağrısı, mide bulantısı, vücut sıcaklığında belirgin artış, bilinç kaybı ve kas spazmları gözlemlenebilir. Hafif sıcak hava vurmasında ise kas seğirmeleri ve kramplar gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Tedavi edilmeyen vakalar ciddi durumlarla sonuçlanabilir, hatta ölüme bile yol açabilir." uyarısında bulundu.

Sıcak hava vurmasından korunmak için neler yapılmalı?

Sıcak hava vurmasından korunmanın en etkili yolunun serin yerlerde bulunmak olduğunu vurgulayan Dr. Sezgin, "Çok sıcak ve nemli havalarda spor yapmaktan kaçınmak önemlidir. Sıcaklığa maruz kaldıkça ve fiziksel aktivite sırasında vücut sıcaklığının dengesini sağlamak daha zor olur. Ayrıca yeterli sıvı alımına özen göstermek gerekmektedir. Vatandaşların su içerek kaybettikleri sıvıyı yerine koymaları, vücut sıcaklığını korumanın önemli bir yoludur." dedi.

Sıcak hava vurması durumunda nasıl müdahale edilmelidir?

Sıcak bir ortamda bulunan ve vücut sıcaklığı yükselmiş birine nasıl müdahale edilmesi gerektiğine değinen Dr. Sezgin, "Halsizlik, yorgunluk, bitkinlik, bilinç bulanıklığı veya kas krampları yaşayan birini hemen serin ve gölgeli bir yere götürmek, mümkünse ıslak bir bezle vücudu soğutmak ve su içmesini sağlamak önemlidir. İlk müdahalenin vücut sıcaklığını düşürerek yapılması, kişinin zarar görmesini engelleyebilir. Eğer sıcak hava vurması belirtileri yaşayan biri yalnızs...

Kaynak: İLKHA