The British Journal of Psychiatry'de yayımlanan araştırma, DEHB teşhisi konulan 30.029 İngiliz yetişkinin anonimleştirilmiş sağlık kayıtlarını, aynı yaş, cinsiyet ve sağlık hizmeti sağlayıcısına sahip 300.390 DEHB'siz yetişkinle karşılaştırdı.

Çalışmadan çıkan dikkat çekici bulgular şunlar oldu:

DEHB'li erkeklerin yaşam süresi, yaşıtlarına göre 4,5 ila 9 yıl daha kısa olabilir.

DEHB'li kadınlarda ise bu fark 6,5 ila 11 yıla kadar çıkabilir.

UCL Psikoloji ve Dil Bilimleri Bölümü'nden Profesör Josh Stott, "Bu sonuçlar, bazı DEHB teşhisi almış yetişkinlerin yaşam süresinin beklenenden daha kısa olabileceğini gösteriyor ve bu durum son derece endişe verici" dedi.

Çalışma ayrıca, DEHB teşhisi alan yetişkinlerin sadece dokuzda birinin resmi olarak tanı aldığını belirtti. Bu durum, teşhis edilmeyen DEHB’li bireylerin çalışmaya dahil edilmediğini ve araştırmanın bu gruptaki yaşam süresi üzerindeki etkileri olduğundan daha yüksek göstermiş olabileceğini ifade ediyor.

DEHB’li bireylerin karşılaşabileceği bazı zorluklar şöyle özetlendi:

Odaklanma ve dikkat konusunda farklılıklar yaşama, sıradan görevlerde konsantrasyon zorluğu.

Dürtüsellik, huzursuzluk, planlama ve zaman yönetimi sorunları.

İlgi duydukları konulara aşırı yoğunlaşırken diğer görevlerde zorluk yaşama.

Bu durumlar, hem iş hem de sosyal hayatta uzun vadeli zorluklara yol açabilir. DEHB, genellikle çocuklukta teşhis edilen ancak yetişkinlikte de devam eden bir durum olarak kabul ediliyor.

Araştırmacılar, DEHB’nin yetişkinlerde sıkça teşhis edilmediğini, bu nedenle yeni bulguların yalnızca teşhis almış bireylerin yaşam süreleri üzerinden değerlendirilerek genelleme yapılmaması gerektiğini belirtti.

Kaynak: AA